АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕНЧО ГОСПОДИНОВ: ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ТУРИЗЪМ КЪМ ГАЗА И ЮЖЕН ИЗРАЕЛ Е МНОГО ЗАКЪСНЯЛ

 Енчо Господинов
19.10.2023 / 14:27

Енчо Господинов, дипломат и журналист, обясни пред БНР кои са най-големите рискове, до които може да доведе конфликта в Близкия изток.

"Най-голямата опасност е това, което грози цивилното население. Има варварско нарушаване на нормите на международното хуманитарно право и от двете страни. Втората опасност е от разрастването на конфликта. Дипломатическите инициативи са много скромни и закъснели"

Журналистът посочи, че през последните 30 години се наблюдава постоянната ерозия на хуманитарното право.

"Неспазване на нормите, на Женевската конвенция. Няма нищо по-страшно за лекарите и за логистичните специалисти, които искат да помогнат, от това да не им се осигури хуманитарен коридор".

Отварянето на такъв обаче не е проста работа, посочи Енчо Господинов.

"Трябва да се гарантира сигурността на хората, които докарват хуманитарната помощ, да се мобилизират лекари и медицински персонал".

Този политически туризъм, който наблюдаваме към Газа и Южен Израел, както и към няколко столици от района, е много закъснял, смята той.

"През последните 30-40 години този район ври и кипи. Нима политиците не знаеха какво става? Нима не знаеха, че Газа е най-големият затвор в света под открито небе? Хуманитарната криза можеше да бъде предотвратена".

Теоритически идеята за двете държави е жива, каза Господинов, но обясни, че не е оптимист това да стане бързо.

"Министър – председател като Нетаняху не е човек, който ще започне мирни преговори с отворено сърце. Самото разделение сред палестинците също не помага"

Интервю на Петър Волгин с Енчо Господинов

БНР

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев