АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ: ИНФЛАЦИЯТА НЕ СЕ БОРИ С ТАБЕЛКИ

Пламен Димитров Снимка: БТА
19.10.2023 / 14:22

Президентът на КНСБ Пламен Димитров определи като "наивно" очакването с новата инициатива на министерството на икономиката "Достъпно за вас" да се овладеят спекулативните процеси в цените.

Става дума за изготвяне на група от основни хранителни продукти, които търговските вериги да предлагат на по-ниски цени през следващите месеци.

Търговците, които ще се включат в програмата на министерството, ще изготвят седмичен списък с такива стоки, които хипермаркетите ще публикуват и в седмичните си брошури.

Пламен Димитров аргументира критиката си така:

"Инфлацията не се бори с табелки и със сайтове, а с пазарни механизми. Регулаторните органи в една пазарна среда са основният механизъм, през който трябва да се наложи пазарна среда, тоест, реална конкуренция, и да се елиминират и минимизират, ако има някъде - ние не твърдим, че има, без да можем да ги докажем - картелни и други образувания, които създават непазарни цени. Няма никакво обяснение защо яйцата са най-скъпи в България, защо прясното мляко е най-скъпо от целия Европейски съюз. Пазарно обяснение няма, логическо обяснение няма".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев