АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЧУВАЛ ЛИ Е АСЕН ВАСИЛЕВ ЗА ОРМУЗКИЯ ПРОЛИВ?

Асен Василев
18.10.2023 / 13:02

През пролива преминават почти 30% от световния петрол, разпределени както следва: 1/8 от суровия петрол, използван в Съединените щати; една четвърт от използвания в Европа; една трета от японските употреби . Този морски път е от съществено значение за азиатските пазари.

В настоящата криза, която постепенно се превръща във война, Иран е главен защитник на палестинците и съответно враг на Израел. При първия изстрел между Йерусалим и Техеран "Ормузкият пролив" ще бъде затворен и транспорта на петрол - спрян. Невиждана криза се задава за транспорта в целия свят. Една от малките български привилегии е, че страната ни се снабдява от Русия, чиито танкери се движат в Черно море.

Без да държи сметка за новата драматична ситуация българското правителство, в лицето на финансовият министър Асен Василев преговаря с купувач (вероятно подставено лице) смяната на собственика на Лук Ойл. Целта е да се отреже снабдяването от Русия, да се харесаме на американските настойници и да си вземем комисионната.

В пълна противоположност с българската късогледа безразсъдност, Франция която бе изтласкана от урановите мини в Нигер, загрижена за сигурността на страната по отношение на енергетиката оповести, че увеличава сътрудничеството си с Росатом в снабдяването на обогатен уран.

Божидар Чеков

https://svobodnoslovo.eu/politika/chuval-li-e-asen-vasilev-za-ormuzkiya-proliv/118834

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев