АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КТ "ПОДКРЕПА": ДОВЕЧЕРА ЩЕ СЕ ОПОВЕСТИ КОГА ПАДАТ БЛОКАДИТЕ ПО ВАЖНИ ПЪТНИ АРТЕРИИ В СТАРОЗАГОРСКО

14-ти ден продължава протестът на миньори и енергетици
12.10.2023 / 13:51

"Довечера, след като приключи националният протест на миньори и енергетици, ще бъде оповестено кога ще паднат блокадите по пътищата в Старозагорско", съобщи пред журналисти Бисер Бинев от синдиката "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" след среща между протестиращи и синдикати днес на автомагистрала „Тракия“.

Очаква се решението да бъде оповестено около 20:00 часа.

Припомняме, че четиринадесети ден са затворени възлови точки за движение в област Стара Загора, блокирана е автомагистрала "Тракия" в района на 208-и километър, детелината в посока Стара Загора и в посока Хасково, както и Проходът на Републиката. Причината е протестът на миньори и енергетици, който започна на 29 септември сутринта и продължава и към момента, съобщава БТА.

От синдикатите допълниха, че протестите по места се организират „в защита на българската енергетика“ и се разграничават от всички партии, които ще се включат. „Ние с партии не се занимаваме“, категорични са от КТ „Подкрепа“.

Вчера протестиращите се обединиха около обща позиция с няколко искания, която ще бъде изпратена до Народното събрание, президентската институция, Министерския съвет и до Европейската комисия. Остава основното искане за изтегляне на Териториалните планове за справедлив преход от европейските институции, посочи още лидерът на КТ "Подкрепа" Бисер Бинев.

"Настояваме за незабавно изтегляне на Териториалните планове, да бъде записано количеството произведена електроенергия от въглищни мощности и съответно необходимите количества въглища съгласно решенията на Народното събрание от 2020 и 2023 г. Да се гарантират приходите и социалната програма по КТД 2022 г, не по-малко до размера на разходите през цената на тон условно гориво при заетост по норматив", обясни още Бинев.

Синдикатите настояват за незабавно започване на работа по преработване на всички програмни и съпътстващи документи, за да се гарантира изпълнението на двете решения на Народното събрание. Те искат след преработването да им бъдат предоставени в 14-дневен срок преди внасяне за гласуване, заедно със становища, анализи, модели и други, използвани за изготвянето им. Настояват и за незабавно изготвяне на енергийна стратегия от експерти и други стратегически документи, гарантиращи устойчиво развитие на сектор енергетика по години. "Продължаваме с действия в защита на нашите искания", подчерта още Бисер Бинев. Той допълни, че от понеделник ще се започва събиране на подписка за събиране на над 50 на сто от работещите в комплекса за ефективна стачка в ТЕЦ 2 и "Мини Марица-изток".

Бинев изказа благодарност към всички подкрепящи протеста и се извини за "неудобствата, които създадохме на всички наши съграждани и сънародници". "Свидетели сме на безпрецедентни световни политически, икономически и социални катаклизми. С последните събития и започналата поредна пълно мащабна война в Близкия изток стана ясно, че световният ред в досегашния му вид рухва пред очите ни. Заедно с това стана ясно, че колективните системи за сигурност не ни дават гаранции за това, за което са създадени. В такива моменти политически зрелите общества и държави се обръщат най-вече към основните си национални сурови и ресурси, които са източник на стабилитет и независимост", каза още Бисер Бинев. И заяви, че "комплексът "Марица-изток" не произвежда само електрическа енергия, а преди всичко енергийна независимост и национална сигурност".

Днес миньори и енергетици ще излязат и на национален протест в защита на своите искания, обявен за 18:00 часа в цялата страна. Те ще се включат в протестите по местоживеене.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев