АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕЛЕГАЦИЯ НА МОНИТОРИНГОВАТА ГРУПА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ НА СРЕЩИ У НАС

Европейси съюз
12.10.2023 / 09:34

Делегация на Мониторинговата група на Европейския парламент пристига на посещение в България днес и утре. Тя ще се срещне с премиера Николай Денков, няколко министри, президента Румен Радев, висши представители на съдебната власт и полицията, както и представители на гражданското общество и журналисти.

Делегацията се ръководи от нидерландската евродепутатка София ин'т Велд от либералната група „Обнови Европа“. В нея влизат също българската социалистка Елена Йончева, зеленият германски депутат Ерик Маркварт, както и известната с троцкистките си възгледи ирландка Клеър Дейли от радикалната левица. И четиримата евродепутати са членове на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Това, което делегацията ще се стреми да провери, е как на практика действа върховенството на закона у нас на фона на препоръките в последния доклад за България през юли. Тогава Комисията предприе стъпки за окончателното прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, което вече е факт.

Същевременно еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова предупреди, че Комисията никога не е правила връзка между механизма и Шенген и България и Румъния трябва да предприемат дипломатически стъпки, за да убедят Съвета на ЕС, че са готови за процеса за присъединяване. Засега на присъединяването на България към Шенген се противопоставят Австрия и Нидерландия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев