АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ В ПОДКРЕПА НА ВЪГЛИЩНАТА ИНДУСТРИЯ

Национален протест за запазване на бъдещето и независимостта на българската енергетика
12.10.2023 / 09:31

Национален протест за запазване на бъдещето и независимостта на българската енергетика ще се състои днес в различни точки на страната. Началото му е обявено за 18ч.. В него ще се включат миньори и енергетици от въглищната индустрия в цялата страна. В Старозагорска област, където вече втора седмица продължават активните протестни действия, се очаква да се присъединят и представители на частния сектор, както и обикновени граждани. Вчера протестиращите миньори и енергетици изпратиха своите искания към правителството, Народното събрание, президентът и ЕК в четири точки.

Остава настояването за изтегляне на териториалните планове за справедлив преход. Наред с това заетите в комплекс „Марица-изток“ искат в преработените документи да бъде записано количеството произведена електроенергия от въглищни мощности и съответно необходимите количества въглища съгласно решенията на Народното събрание от 31.01.2020 г. и 12.01.2023 г. Да се гарантират приходите и социалната програма по Колективния трудов договор 2022 г. на „Мини Марица-изток“ ЕАД не по-малко до размера на разходите през цената на тон условно гориво при заетост по норматив. Миньори и енергетици настояват също незабавно да започне работа по преработване на всички програмни и съпътстващи документи, за да се гарантира изпълнението на двете гореспоменати решения на Народното събрание. След преработването им да им бъдат предоставени в 14-дневен срок преди внасяне за гласуването им заедно със становища, анализи, модели и др., използвани за разработването им. Те искат също и незабавно изготвяне на енергийна стратегия от експерти в страната и други стратегически документи, гарантиращи устойчиво развитие на сектор енергетика по години.

Междувременно днес протестиращите служители на комплекс „Марица-изток“ ще решат дали блокадите в различни точки от Старозагорска област остават или движението ще бъде пуснато отново 14 дни по-късно.

Председателят на КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ Бисер Бинев коментира, че независимо от решението, което днес протестиращите ще вземат, от понеделник стартира подписка за ефективни стачни действия в държавните дружества от комплекса: ТЕЦ „Марица-изток 2“ и „Мини Марица-изток“. Необходимо е тя да бъде подкрепена от повече от половината работници.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев