АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КНСБ "ЗА" МРЗ ОТ 933 ЛВ., НО КАТО БАЗА ЗА ПРЕДСТОЯЩОТО ДОГОВАРЯНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ ПО БРАНШОВЕ

Пламен Димитров Снимка: Здравка Маслянкова
11.10.2023 / 13:45

КНСБ подкрепя правителството за увеличението със 153 лева на минималната работна заплата от 1 януари догодина. Това заяви във Велико Търново президентът на синдиката Пламен Димитров. За готвената национална стачка на миньорите и енергетиците той коментира, че има да се извърви дълъг път пред стачката и посочи, че зимата е най-подходящият момент за нея, за да бъдат чути исканията им.

КНСБ подкрепя минимална работна заплата от 933 лева от Нова година, но тя да е базата за предстоящото договаряне на заплатите по браншове, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров:

"Ние искаме текстът да бъде допълнен и доработен, така че да предполага колективно договаряне над това число по браншове и по икономически дейности".

След синдикална среща във Велико Търново Пламен Димитров заяви, че очаква миньорите и енергетиците да прекратят блокадите на магистрала "Тракия", на Прохода на Републиката и на подбалканския път при Гурково, но не се ангажира с дата.

Поне месец и половина трябва като организационен срок, за да се подготви ефективна стачка на сектора. Засега нагласите са само за мини "Марица Изток", посочи президентът на КНСБ и поясни защо в момента е проблемно организирането на ефективната стачка:

"Исканията на хората не са към ръководството на мината, а са към ръководството на държавата. Така че през ефективната стачка, тя е много силен механизъм за натиск, но исканията трябва да бъдат други".

Пламен Димитров заяви, че в момента не би подкрепил миньорите и енергетиците за ефективни стачни действия и посочи, че, ако искат да бъдат чути, това най-добре ще е през зимата, както се случи през 2012 година:

"Пак ще дойдем на тази тема, може би след месец и половина, когато зимата се развихри, и когато наистина ще имаме сериозен проблем, ако спре "Марица Изток" и "ТЕЦ 2", всички ще имаме проблем, защото няма да има ток".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев