АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАБОТЕЩИ В НСИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ

НСИ
11.10.2023 / 08:33

Работещи в Националния статистически институт излизат на протест от 8 до 8,30 часа, съобщиха от Синдиката на административните служители „Подкрепа“. Акцията ще се проведе пред НСИ в столицата, както и пред териториалните поделения на института в страната. Синдикалистите настояват за увеличение на заплатите в НСИ, като искането е за поне 50% повишение на перо „разходи за персонал“ или 11 милиона и 500 000 лева на годишна база.

Премиерът Николай Денков вчера обяви при отговор на въпроси във Фейсбук, че е имало повишение на заплатите в НСИ с по 10% от 2019-а до 2022-ра година.

"За разлика от други администрации, които не са имали такива увеличения. Също така по време на Ковид-кампанията около 2/3 от техните служители, които е трябвало да бъдат на терен, са получили едно допълнително увеличение с 30% и ако погледнете сумарното увеличение, което те са получили, спрямо сумарната инфлация ще видите, че сумарната инфлация е по-ниска от това, което те са получили. По никакъв начин не казвам, че заплатите им са достатъчни. За 2024-та година правим преглед на заплатите във всички администрации, така, че да се опитаме да балансираме и да няма големи различия между тях".

По данни на синдиката средната работна заплата в института е под 1300 лева, като за първото тримесечие на 2023-а година от 120 държавни институции НСИ е на 114-то място по размер на средната заплата, а териториалните му поделения са на 118-то място.

В териториалното статистическо бюро в Благоевград заявиха, че възобновяват протестите си от лятото. Тогава им е било обещано, но те не са получили увеличение на заплатите си, които са унизително ниски, каза синдикалистът д-р Гергана Йочева:

"Имаме колеги, които взимат по 800 лева заплата. Средната работна заплата като цяло е 1200, но на фона на инфлацията заплатите са ни много ниски. В нашата служба има нужда от млади колеги, които не искат да работят тук, а по-опитните напускат заради ниските възнаграждения".

В благоевградското поделение на НСИ работят 26 специалисти, а заплатите са едни от най- ниските в системата - под 1000 лева. Заради това експерти с дългогодишен опит напускат, а млади не идват, призна Йочева.

Протестът ще бъде от 8 часа, пред сградата на териториалното поделение на НСИ-Благоевград.

В Плевен служителите в Териториалното статистическо бюро Северозапад също ще се включат в протеста. Протестът там ще бъде пред сградата НСИ на ул."Хан Крум",1 от 08:00 до 08:30 ч. Нина Джолова обобщи исканията:

"Повишаване на заплатите. Още юли месец настоявахме - за Бюджет 2023, но така и един лев не получихме увеличение. Денков по повод на нашите заплати каза, че сме получили увеличение и изброи в годините, но в крайна сметка това увеличение не е довело до нищо. Категорични сме, че няма да се съгласим на подхвърлени трохи от порядъка на 10%. Имаме колеги, които взимат под 900 лева".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев