АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВЕТОВНАТА КРИЗА СЕ МЕСТИ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Васил Василев
10.10.2023 / 15:20

Видяхме, че има надежди конфликтът в Украйна да върви към развръзка. Но напрежението между САЩ и Русия е толкова силно, че световната криза няма как изведнъж да утихне, просто епицентърът ѝ ще се премести другаде. Преди по-малко от месец, в предаването на 18.09. поставих въпроса - къде ли ще е следващата гореща точка - Балканите, Тайван, Близкия изток или Африка. След по-малко от месец тя гръмна – в Близкия изток. Между Израел и палестинците. И избухна по начин, който предполага само ескалация, ожесточаване.

Това е война не за територии и надмощие, а за подпалване на траен, многостранен конфликт. Дали между арабите, които подкрепят палестинците и Запада, който е с Израел ? А с кого ще е Русия? А Китай? Иран е ясно къде е. Но какво ще кажат Саудитска Арабия? Турция? Сирия? Ирак? Египет?

Ако някоя от тези страни застане на страната на Израел, рискува да има сериозни вътрешни брожения, защото арабско-мюсюлманската улица симпатизира на палестинците. Ами ако цената на петрола рязко скочи, както беше при всички арабско-израелски войни? От снощи тя тръгна нагоре. Готов ли е Западът за 5 евро литъра дизел ? Или въобще да се окаже без дизел.

Ами САЩ са останали с петролен резерв само за 17 дни. Представете си, че утре някой затвори или само заплаши да затвори Ормузкия проток? Ами ако Иран постави някакъв ултиматум? Как ще реагират САЩ и Израел, какво ще кажат Русия и Китай ?

Светът навлиза в непредсказуем период. Нищо чудно Украйна да се окаже само генерална репетиция на голямата драма, която се задава. Нашето нещастие е, че в този критичен момент управляват глупци и подлизурки, които са абсолютно негодни да ни преведат през бурята. Нашите не знаят, не могат и най-лошото - няма да търсят изход, няма и да питат къде да го търсим, а ще изпълняват сляпо нарежданията на посолството, съчетавайки ги с личните си интереси.

Такова поведение може да ни донесе много и крайно неприятни изненади. Какви биха били те и можем ли да си ги спестим - ще търсим отговорите всеки понеделник от 20.00 часа по Евроком.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 9 октомври 2023 г. по Евроком )

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев