АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАНДИДАТ НА АЗГ, ЙОРГ ПРОФЕТ, ВОДИ ПРЕДИ БАЛОТАЖА ЗА КМЕТ НА ТЮРИНГИЯ В ГЕРМАНИЯ

Кандидатът на"Алтернатива за Германия" (АзГ) спечели най-много гласове на първия тур на вчерашните избори за кмет в източната провинция Тюрингия
11.09.2023 / 09:19

Кандидат на крайно дясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) спечели най-много гласове на първия тур на вчерашните избори за кмет в източната провинция Тюрингия, което означава, че е в добра позиция за балотаж по-късно през септември, предаде ДПА, цитирана от БТА.

АзГ, традиционно в периферията на германската политика, постига напоследък успехи в цялата страна, най-големите от които са две победи на местните избори това лято, което смая обществеността.

Кандидатът на АзГ Йорг Профет получи 42,1% от гласовете на изборите за кмет в индустриалния и университетски град Нордхаузен в Тюрингия, каза говорителка на градския съвет.

Той има най-добрия резултат от всички кандидати, което означава, че отива на балотаж на 24 септември, където ще се бори срещу независимия действащ кмет Кай Бухман, който получи 23,7процента.

Избирателната активност беше 56,4%, при 44,6% при последното гласуване през 2017 г.

Нордхаузен е окръжен град в провинцията и има около 42 000 жители. Според градската управа почти 37 000 души са имали право на глас.

Кандидатът на социалдемократите Александра Ригер получи 18,6% от гласовете, следвана от независимия Андреас Трумп от консервативните християндемократи с 11,2 на сто.

Нордхаузен отдавна е крепост на социалдемократите, но през последното десетилетие преживя много промени в ръководството на града. Тазгодишните избори за кмет също са белязани от вътрешни и лични спорове.

Профет е съсредоточил кампанията си предимно върху местни проблеми.

Добрите му резултатите идват в момент, когато АзГ, създадена през 2013 г. на евроскептична платформа, се измества все по-надясно и регистрира бърз възход във федералната република.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев