АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУЧДЕМОН: ДЕЛАТА СРЕЩУ СЕПАРАТИСТИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКРАТЯТ, ЗА ДА ИМА ПРЕГОВОРИ ЗА НОВ ПРЕМИЕР

 Карлес Пучдемон
05.09.2023 / 14:12

Каталунският лидер в изгнание Карлес Пучдемон днес постави условие всички съдебни дела за сепаратизъм в Каталуния да бъдат прекратени. Ако това условие бъде изпълнено, партията на Пучдемон ще преговаря за оказване на подкрепа за бъдещия премиер на Испания, предадоха Ройтерс и БТА.

Каталунският език също така трябва да бъде признат за официален език в институциите на ЕС, каза Пучдемон на пресконференция в Брюксел.

Седемте гласа на каталунската партия на Пучдемон "Заедно за Каталуния" са от решаващо значение за шансовете на сега изпълняващия длъжността министър-председател на Испания Педро Санчес да получи още един премиерски мандат. Ако тези депутати не го подкрепят, вероятно в Испания ще има нови избори.

Вчера Пудемон се срещна в Брюксел с втория заместник министър-председател в лявото правителство на Испания Йоланда Диас. Тя потърси подкрепата му за съставяне на нов коалиционен кабинет начело с премиера социалист Педро Санчес след парламентарните избори на 23 юли.

Това бяха първите официални разговори между правителството на Санчес и Пучдемон след изборите.

Срещата се състоя вчера в белгийската столица, където бившият каталунски регионален премиер живее. В съвместно изявление Диас и Пучдемон казаха, че ще продължат да разговарят.

Испанската социалистическа работническа партия остана втора на изборите след консервативната Народна партия. Основната опозиционна сила обаче на практика няма как да си осигури мнозинство в Конгреса на депутатите (долната камара на испанския парламент).

В резултат Пучдемон неочаквано се оказа в ролята на ключов политически фактор, от чиято подкрепа левите сили се нуждаят, за да останат на власт, отбелязва Ройтерс.

Каталунският сепаратистки лидер живее в самоналожено изгнание в Белгия, след като през 2017 г. оглави неуспешния опит за отделяне на богатата североизточна област от Испания.

Крал Фелипе Шести все пак ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на председателя на Народната партия Алберто Нунес Фейхоо в качеството му на лидер на политическата сила с най-голяма група в долната камара на парламента. Гласуването е предвидено за 27 септември.

След като, както се очаква, консервативният лидер не получи необходимата подкрепа, мандатът ще отиде при премиера социалист. Санчес ще трябва да си осигури подкрепата на леви и малки регионални партии.

В съвместното изявление на Диас и Пучдемон пише, че двамата са се разбрали "да проучат всички демократични решения" за уреждане на "политическия конфликт" в Каталуния.

Испанските десни партии критикуват, според тях, зависимостта от сепаратистките партии на премиера социалист, когото обвиняват, че предава интересите на страната, за да остане на власт.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев