АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УНГАРИЯ ИСКА ГАРАНЦИИ ЗА СИГУРНОСТТА НА РУСИЯ ВМЕСТО УКРАЙНА В НАТО

Виктор Орбан
04.09.2023 / 09:12

Западният свят трябва да предостави гаранции за сигурност на Руската федерация, а не членство в НАТО на украинците, заяви ръководителят на администрацията на унгарския премиер Виктор Орбан - Гергели Гуляш

Западният свят трябва да предостави гаранции за сигурност на Руската федерация, а не членство в НАТО на украинците. Това заяви ръководителят на администрацията на унгарския премиер Виктор Орбан - Гергели Гуляш.

Русия не е заплаха за Европа

По време на университетско събитие Гуляш заяви, че Русия не представлявала заплаха за Централна Европа, тъй като руската армия "не е постигнала бързи и убедителни резултати" в Украйна.

Унгарският официален представител също така твърди, че е малко вероятно Украйна да освободи териториите си, окупирани от руските сили.

Според Гуляш ефективни преговори между Киев и Москва могат да се проведат само с участието на САЩ, а дългосрочните мирни усилия ще трябва да включват разполагането на миротворци и други подобни решения, предаде думите му Kyiv Independent.

Украинските власти все още не са коментирали изявлението на Гуляш.

Унгария е в противоречие с Украйна и Запада заради приятелската си позиция спрямо Русия - дори в условията на пълномащабна война, започната от Москва. Премиерът Орбан дори заяви, че Украйна е вече не е "суверенна" държава поради "зависимостта" си от международната подкрепа. Будапеща многократно блокираше финансовата подкрепа на Европейския съюз за Украйна. На срещата на 31 август външните министри на ЕС не успяха да се споразумеят за осмия транш от 500 млн. евро военна помощ за Украйна в рамките на Европейския механизъм за мир. Той бе спрян именно от Унгария. Мотивите на Орбан - Украйна е обявила унгарската банка OTP за международен спонсор на войната и той иска изваждането на финансовата институция от черния списък.

Източник Actualno.com

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев