АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЕЛЕНСКИ УВОЛНИ МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА РЕЗНИКОВ

 Олексий Резников
04.09.2023 / 09:01

Украинският президент Володимир Зеленски уволни в неделя министъра на отбраната Олексий Резников, призовавайки за "нови подходи" в министерството, година и половина след руската инвазия

Зеленски потвърди новината, слухове за която се носеха от известно време, във вечерното си обръщение към украинците в неделя.

"През тази седмица на парламента ще бъде предложено да приеме и кадрово решение. Искам да го очертая сега. Реших да направя смяна на министъра на отбраната на Украйна. Алексей Резников премина тези повече от 550 дни пълномащабна война. Смятам, че министерството се нуждае от нов подход и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло", заяви украинският лидер.

Смяната на Резников бе очаквана - около военното министерство имаше няколко скандала свързани с подкупи в наборните комисии и раздути цени при снабдяването на въоръжените сили. Украински депутати твърдят, че смяната ще мине без проблеми в Радата, а Резников ще бъде назначен за украински посланик във Великобритания.

Върховната Рада на Украйна добре познава този човек и г-н Умеров не се нуждае от допълнително представяне. Очаквам от парламента подкрепа за тази каниддатура", заяви Володимир Зеленски

В края на август депутатът Ярослав Железняк анонсира плановете за смяна на ръководството на Министерството на отбраната. Тогава той предположи, че Олексий Резников, вероятно, ще бъде назначен за посланик във Великобритания, а вместо него министерството ще оглави ръководителят на Фонда за държавното имущество Рустем Умеров. Умеров беше назначен във фонда през септември 2022 година, когато беше още депутат.

"По дати: това е следващата седмица, т.е. първата седмица на септември. По моя информация Резников ще напусне поста на министър на отбраната и впоследствие ще замине посланик във Великобритания. Ако няма шумни скандали дотогава. Слуховете за това, че нещо не е както трябва с агремана, не са потвърдени", заяви Ярослав Железняк.

Самият Олексий Резников още при появата на слуховете за своето уволнение заяви, че е готов да си отиде сам.

Кой е Рустем Умеров?

Рустем Умеров е роден през 1982 г. в Узбекистан, където семейството му е депортирано през 1944 г. След репатрирането на кримските татари в края на 80-те години семейство Умерови се завръща в Крим. Завършва Националната академия за публична администрация към президента на Украйна със специалност икономика и финанси. Занимава се с предприемаческа и инвестиционна дейност.

През 2019 г. той беше избран във Върховната Рада от партията "Голос" Като представител на кримските татари.

Беше секретар на парламентарния комитет по правата на човека, деокупацията и реинтеграцията на временно окупираните територии в Донецка и Луганска област и Автономна република Крим. Шеф на Фонда за държавна собственост на Украйна е от миналата година.

Олексий Резников се смята за приближен на ръководителя на президентската администрация Андрий Ермак. Самият Ермак би искал новият министър да е също от неговия кръг, като в същото време враговете на Ермак, според публикации в украинската преса, се бореха това да не се случи. Ако кандидатурата на Умеров бъде гласувана без проблеми, което вероятно ще стане, тогава може да се твърди, че ръководителят на администрацията е победил в апаратната война. Ермак беше включил Умеров през февруари 2022 година в делегацията за преговори с Русия. Умеров има доста обширни международни контакти, в това число и в САЩ още от времето, когато беше помощник на шефа на кримско-татарски Меджлис Мустафа Джемильов. Има много тесни връзки и с властите в Турция.

В политическите кръгове в Киев казват, че в случай на необходимост Умеров може да се свърже по-бързо с Ердоган, отколкото представителите на украинския кабинет. Кримските татари за турците са като "мост на дружбата", така обяснява връзките си с Анкара Умеров.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев