АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УНГАРИЯ ИСКА ТОЧЕН ОТЧЕТ ЗА КАКВО СА ПОХАРЧЕНИ 50-70 МЛРД. ЕВРО, ОТПУСНАТИ НА УКРАЙНА, ИНАЧЕ НЯМА ДА ОБСЪЖДА НОВО ФИНАНСИРАНЕ

Петер Сиярто
31.08.2023 / 15:55

Унгарското правителство иска от ръководството на Европейския съюз и украинските власти подробен доклад за какво точно са похарчени 50-70 милиарда евро, отпуснати по-рано на Украйна. Както заяви унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто, докато Будапеща не получи такава информация, той няма да обсъжда въпроси за допълнително финансиране на военна помощ за Украйна в ЕС, съобщава ТАСС.

Отивайки на среща с колеги от страните от ЕС в Толедо, външният министър каза още, че Унгария отказва да говори за отпускане на нови средства за Украйна, тъй като последната все още не е изключила най-голямата унгарска банка OTP от списъка си на „международни спонсори на войната".

Сиярто отбеляза, че ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел искал да обсъди в Толедо сам или евентуално заедно с украинския външен министър Дмитро Кулеба „приноса на Унгария за предоставянето на десетки милиарди евро на Украйна“. Унгария обаче няма намерение да променя позицията си.

"Разбира се, няма да се поддам на натиск. Докато не получим подробна и ясна сметка за какво са похарчени около 50-70 милиарда евро, похарчени за Украйна, и докато банката OTP не бъде извадена от списъка на така наречените международни спонсори на войната, не може да става дума за вземане на решение относно допълнителни средства за финансиране на въоръжения или нещо, свързано с Украйна", каза унгарският външен министър във видеообръщение на страницата си във Фейсбук.

Той изрази съжаление, че на срещата в Толедо се очаква други министри да говорят за нови оръжейни доставки за Украйна, а не за мирни преговори. „Гласът на мира трябва да бъде усилен, защото е ясно, че с всеки изминал ден и с всяка доставка на оръжия заплахата от ескалация става все по-сериозна“, предупреди Сиярто. „Всеки ден от войната и всяко оръжие, доставено на Украйна, убиват все повече хора и това е, което искаме да предотвратим“, добави шефът на унгарското външно министерство.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев