АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦИК: ПАРТИИТЕ И КОАЛИЦИИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ РЕГИСТРИРАТ ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ОТ 4 ДО 13 СЕПТЕМВРИ

ЦИК
31.08.2023 / 14:52

ЦИК работи активни по организацията на местните избори. Приели сме указанието към избиратели и кандидати какво значи изискването за уседналост". Това заяви Росица Матева, говорител на ЦИК.

"Приели сме и срока за регистрацията на партии и коалиции, която започва на 4-ти септември и ще приключи на 13 -ти септември. 160 общински избирателни комисии са назначени, които са съгласувани с политическите сили. Започнали сме разяснителна кампания, имаме рубрика въпроси и отговори я раздел местни избори 2023 г.", каза още Матева.

Тя поясни, че софтуерът на машините трябва да бъде надграден. "Непрекъснато сме в кореспонденция със създателя на софтуера, изпратили сме техническите ни изисквания, очакваме отговор в рамките на 10 дни както и каква ще бъде цената", заяви говорителят на ЦИК.

Камелия Нейкова, председател на ЦИК, подчерта, че на 29 октомври гражданите ще имат възможност да гласуват за избор на кмет на община, общински съветници, кмет на кметства и районни кметове на София, Варна и Пловдив.

"Тези избори са свързани с мащабна подготовка, тъй като се назначават 265 общински избирателни комисии на територията на всяка община", каза Нейкова.

Тя поясни, че подготовката върви спокойно съобразно плана, изготвен от ЦИК.

"До момента сме приели множество решения, за да може навреме всички участници в изборите да имат необходимата информация, както и избирателите да се запознаят с частта от избирателния процес, която ги интересува", поясни председателят на ЦИК.

Източник БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев