АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАЦИОНАЛНИЯТ АРХИВ НА САЩ ПАЗИ 5400 ЕЛЕКТРОННИ ПИСМА, В КОИТО БАЙДЪН Е ИЗПОЛЗВАЛ ПСЕВДОНИМИ

Президентът на САЩ Джо Байдън със сина си Хънтър Снимка: БТА/АП
29.08.2023 / 13:15

Председателят на Комисията по надзор и отчетност на Конгреса Джеймс Комър посочи, че семейство Байдън и негови сътрудници са получили най-малко $20 млн. от чужди източници, включително бизнес партньори на Хънтър Байдън в Русия, Казахстан и Украйна

Националният архив на САЩ (НА/NARA) разкри, че притежава близо 5,4 хил. електронни писма и документи, с които може да се удостовери, че президентът на САЩ Джо Байдън е използвал псевдоними по време на мандата си като вицепрезидент (2009-2017 г.), за да прикрива корупционни схеми, съобщава в. "Ню Йорк пост", като се позова на изявление на архива.

NARA потвърди съществуването на масива в отговор на искане по Закона за свобода на информацията от юни 2022 г., подадено от Югоизточната правна фондация (ЮПФ/SLF), конституционна правна група с нестопанска цел.

В искането е поискан достъп до имейли, отнасящи се до акаунтите на Робин Уеър, Робърт Л. Питърс и Джей Ар Би Уеър - псевдоними, за които е известно, че сегашният президент е използвал в Белия дом по времето, когато е бил вицепрезидент на Барак Обама.

Архивът разполага с документи и писма, в които се споменават Робин Уеър и Робърт Л. Питърс – такива псевдоними е използвал настоящият стопанин на Белия дом, докато е бил вицепрезидент. Както отбелязва изданието, тези документи може да сочат, че Байдън е препращал правителствена информация на сина си Хънтър и неговите бизнес партньори и е обсъждал с тях държавни дела.

"Твърде често длъжностни лица злоупотребяват с властта си и я използват за лични или политически цели . Необходимо е да се публикуват почти 5,4 хил. писма на Байдън", заяви правната съветничка на ЮПФ Кимбърли Хърман.

По-рано този месец председателят на Комисията по надзор и отчетност на Камарата на представителите на САЩ Джеймс Комър (републиканец от Кентъки) поиска от Националния архив да предостави нередактирана работната кореспонденция на Байдън, в която той е използвал псевдоними докато е бил вицепрезидент, в контекста на разследването за тогавашната роля на Байдън в чуждестранните бизнессделки на сина му Хънтър Байдън. Сред исканите документи са и писма, в които Байдън използва псевдонима "Робърт Л. Питърс".

"Националният архив трябва да предостави тези нередактирани документи, за да продължим разследването на корупцията на семейство Байдън", добави Комър в изявлението си от 17 август.

На 9 август Комър посочи, че семейството на президента Байдън и негови сътрудници са получили най-малко 20 млн. долара от чуждестранни източници, включително от бизнес партньори на Хънтър Байдън в Русия, Казахстан и Украйна – някои от които са вечеряли с настоящия върховен главнокомандващ на САЩ, писа тогава "Ню Йорк пост".

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев