АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ БОРИСОВ И ПЕТКОВ: ЗАГУБИ СЕ РЕГУЛЯРНОСТТА НА СРЕЩИТЕ

Денков
29.08.2023 / 13:09

Загуби се регулярността на срещите, това заяви премиерът Николай Денков пред медиите по повод появилото се напрежение между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ПП Кирил Петков. Те си отправиха задочни критики и обвинения за загубения диалог помежду им.

"През последния период е имало обаждания по телефона, обсъждания, това, което се загуби, е регулярността на срещите, която в известен смисъл помогна да стартира работата на правителството и Народното събрание по начин, който да бъде полезен. Надявам се в най-скоро време да бъде възстановен отново този регулярен диалог", посочи още Денков.

По думите му предстои да се види как ще стартира парламентът. "Това, което знам със сигурност, е че има много ясен график какви са законите и кога трябва да бъдат приети. Това е обща задача - на парламентарното мнозинство в синхрон с правителството. Вече очаквам всички да си изпълнят задълженията към българските граждани и страната", допълни министър-председателят.

През уикенда Бойко Борисов намекна за появилото се напрежение в партньорите във властта.

"Упреците към управлението са много, поголовно сменят кадри", коментира Борисов и допълни: "Ще видим как ще продължим да участваме в тази сглобка“.

„Ние подкрепяме 36 депутати от партията на промяната, те управляват на 100%, изключвам външното министерство“, посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ акцентира с критика върху липсата на ремонти и строителство на пътища, обвинявайки за това "Продължаваме промяната", чийто представител Андрей Цеков е министър на регионалното развитие и като такъв под негов контрол е Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Отправи остра критика и по отношение на обстоятелството, че всичко, което "ремонтират сега, е минимум два пъти по-скъпо от уж корупцията преди три години при ГЕРБ". "Три години нищо и както предупреждавах - сега между два и три пъти по-скъпо строителство", обяви Борисов.

Кирил Петков, пък, му отговори: "Искам да кажа на Борисов, че ако иска да си говорим, може винаги да се обади, а не да си говорим през медиите". И допълни, че се надява в първите дни на септември да продължат комуникацията.

"Второто, което ме притеснява много, е, че миналия път, когато правителството падна, беше главно заради поръчките за ремонт на пътищата. Ние искахме да ги пуснем напълно прозрачно, парите да отиват в реално строителство, а не в чували. Това, което в момента се случва, е министър Цеков пуска отново поръчките по най-прозрачния начин, електронно и на най-ниска цена, където не може да има корупция. И сега въпросът ще бъде дали същите икономически интереси, които свалиха миналото правителство, ще започнат да клатят и сегашното. Защото знам, че там става дума за стотици милиони и най-вече за честното строителство", заяви Петков.

Според премиерът Денков президентът се е опитвал да бутне правителството, още преди да се сформира.

“Има единични случаи на осъдени лица за корупция и това не е защото няма корупция в България, а защото правосъдната система и службите не работят достатъчно добре по тази тема”, каза още той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев