АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

EURACTIV: „АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ“ РАБОТИ ЗА КОНТРОЛИРАНО РАЗПАДАНЕ НА ЕС

„Алтернатива за Германия“ (AfD)
17.07.2023 / 09:09

„Алтернатива за Германия“ (AfD) се кани да превърне контролираното разпадане на ЕС в една от ключовите си цели за предстоящите европейски избори, като нейният лидер Тино Хрупала нарече унгарския премиер Виктор Орбан един от основните си съюзници, пише Euroactiv.

В предложението си за изборен манифест за ЕС, което трябва да бъде ратифицирано по време на партийната конференция на 29 юли, AfD призовава за „контролирано разпадане“ на „властния ЕС“. „Ние настояваме за рестартиране на Европа, за да можем да използваме потенциала на националните държави и да изградим отново моста на изток“, каза Хрупала пред Euroactiv.

Той твърди, че Европейският съюз е недостатъчно демократичен, тъй като Европейската комисия няма легитимност.

Хрупала цитира санкциите на ЕС срещу Русия като отличен пример за нелегитимността на ЕС, като каза, че те „не са в интерес на гражданите“ и са довели до нарастваща инфлация и рецесия.

Вместо това AfD предлага ЕС да бъде заменен с „нова европейска икономическа и основана на интереси общност, лига от европейски нации“.

Предложението на AfD, което на практика би довело до излизане на Германия от ЕС, е дългогодишна партийна позиция. Още на последните избори за Бундестаг, AfD водеше кампания за пълното разпадане на ЕС.

Оттогава обаче позициите на много от нейните крайнодесни сестрински партии в групата на политическата група на ЕС Идентичност и демокрация (ID) значително се смекчиха.

Крайнодясната Национална партия на Марин льо Пен във Франция например се отказа от идеята за разпускане на ЕС и вместо това настоя за фундаментална реформа на блока – нещо, което AfD смята, че е невъзможно.

По подобен начин крайнодясната „Северна лига“ на Матео Салвини в Италия в момента се стреми да стане по-представителна, като същевременно създава широк съюз с дясноцентристките сили за предстоящите избори, бавно изоставяйки евроскептичните си идеи.

Въпреки това, Хрупала е оптимист, че разпадането на ЕС може да се оформи и залага на десните партии в Австрия и Унгария. „Перспективите [за изпълнение на предложението] са добри, тъй като глобалната тенденция е в наша полза“, каза той.

И Австрия, и Унгария биха били идеални партньори и съюзници за AfD.

„Централноевропейското сътрудничество с Унгария и Австрия е от централно значение за Германия“, каза Хрупала, добавяйки, че Орбан „вече показва как политиката, основана на интереси, може да се реализира в Европа“.

От страна на Австрия крайнодясната „Партия на свободата“ – FPÖ в момента води в социологическите проучвания въпреки честите обвинения в корупция. По същия начин се очаква „Фидес“ на Орбан да спечели почти половината от гласовете, като най-близкият й съперник изостава с почти 30%.

Самата AfD също наскоро се завърна, тъй като партията в момента е на второ място с около 20%, дори пред социалдемократическата партия (SPD) на канцлера Олаф Шолц.

Междувременно FPÖ вече изрази подкрепата си за AfD.

„Гледаме на развитието, което Европейският съюз приема през последните години доста критично и с голяма загриженост“, каза Харалд Вилимски, ръководител на делегацията на FPÖ в Европейския парламент, пред EURACTIV.

„Разбира се, европейските граждани трябва да имат избор дали все още са съгласни с развитието [на ЕС] или предпочитат да вървят в посока, по-близка до основните идеи на интеграцията, а именно мир, свобода и богатство“, добави той.

Въпреки това, докато Fidesz на Орбан е идеологически близка до AfD, тя не е свързана с никоя група в Европейския парламент, след като напусна дясноцентристката ЕНП.

Източник: Euroactiv, kritichno.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев