АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРИКЛЮЧИ СТРОИТЕЛСТВОТО ПО ПРОЕКТ „ИЗГРАЖДАНЕ НА ОБЩИНСКА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ“

Proekt
30.06.2023 / 19:53

На провелата се днес пресконференция в Областния информационен център беше отчетен напредъкът по проекта за изграждане на Кризисен център и Център за бездомни в Сливен.

Строителството и пълното оборудване на сградите се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. На срещата присъстваха заместник-кметът по икономическо развитие – инж. Стоян Марков и заместник-кметът на ресор „Хуманитарни дейности“ –Пепа Чиликова.

Строителството на двете сгради е приключило, като до края на лятото се очаква те да бъдат напълно оборудвани. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 1 999 750,64 лв. Всички средства са осигурени от програмата.

Сградите се намират на ул. „Любен Каравелов“ в кв. „Комлука“, до сградата на Централната поща. Те се състоят от един приземен и три надземни етажа. Пригодени са за лица в неравностойно положение, като във всеки център е монтиран асансьор и са обособени съответните помещения и санитарни възли. Капацитетът на всяка сграда е до 20 потребителя. Община Сливен ще кандидатства за разкриване на двете услуги като държавно делегирана дейност.

В Центъра за временно настаняване на бездомни лица ще се осигурява място за живеене за лица, останали без подслон за срок до 3 месеца в рамките на календарната година. Освен осигуряване на храна и подслон, услугите в центъра ще са насочени към включването на потребителите в курсове за квалификация и преквалификация, с цел последващо намиране на работа и подпомагане на социалната им адаптация.

Кризисният център за жертви на насилие е предвидено да осигурява комплекс от социални услуги за деца и/или лица, пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация. Услугата ще се предоставя за срок до 6 месеца и е насочена към оказване на индивидуална подкрепа, задоволяване на ежедневните потребности и социално-психологическа помощ, когато се налага незабавна намеса, включително чрез мобилни екипи за кризисна интервенция.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев