АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕЦА И МЛАДЕЖИ ОТ ШЕСТ ДЪРЖАВИ УЧАСТВАТ В ПЪРВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР „СТЕФКА СПАСОВА“ В СЛИВЕН

Международният турнир по акробатика за купата „Стефка Спасова“
30.06.2023 / 19:50

Международният турнир по акробатика за купата „Стефка Спасова“ събра на 30 юни десетки деца и младежи от страната и чужбина, техните треньори, съдии, родители и приятели в зала „Васил Левски“ в Сливен. Преди официалното откриване, на подиума се изявиха акробатките от Клуба – домакин „Стефан Данчев“. „Най – усмихнатите момичета в акробатиката“, както ги наричат медиите, отдавна са спечелили симпатиите в спортните среди с отличната си подготовка и артистични изпълнения.

Началото на турнира обяви кметът Стефан Радев. „Радвам се, че името на г-жа Спасова ще продължи да вдъхновява нейни последователи“, каза той. Радев подчерта, че Сливен се гордее с Клуба по акробатика „Стефан Данчев“. Някои от неговите треньори са ученици на първите световни шампионки Стефка Спасова и Калинка Лечева. „Няма нищо по – добро от това учениците на свой ред да станат учители. Надявам се, че част от състезателите, които ще видим тук, ще бъдат следващите световни шампиони! Пожелавам ви го от сърце!“, каза кметът и увери присъстващите, че Общината ще продължи подкрепата си за международния турнир, за да се превърне той в традиционен.

Специален гост на надпреварата бе Калинка Лечева, приятелка и партньорка в спорта на Стефка Спасова. „Покорихме най-високия световен връх в акробатиката. Ние сме с три златни медала от световното в Москва през 1974 година при двойките за жени и носителки на световна купа през 1975 година в Швейцария. Акробатиката е труден, но много красив спорт, който изисква много себеотдаване. Надявам се, че го имате, щом сте тук“, каза тя и направи трогателен жест към домакините от сливенския клуб. Калинка Лечева им подари личната си награда от първия световен шампионат в Москва, на който двете българки започват да пишат историята на акробатиката със златни букви.

От своя страна треньорът на клуба – домакин Виолета Бинева изказа благодарност към всички, които са подкрепили клуба в „тази луда, по думите на някои, но много добра и полезна идея“. Специална благодарност тя отправи към кмета Радев за моралната и финансова подкрепа на общината, с които турнирът е станал възможен, както и към вицепредседателката на Международната комисия по акробатика Николина Христова за оказаната помощ.

Представители на участниците дефилираха пред публиката с националните знамена на страните си и представиха кратък, характерен танц за културата на народите си. В турнира ще се конкурират 350 състезатели от Гърция, Израел, Португалия, Турция, Унгария, а България е представена от клубовете в Айтос, Бургас, Варна, Горна Оряховица, Пловдив, Сливен, Ботевград, Пловдив.

Гости на откриването бяха още зам. кметът Пепа Чиликова, председателят на общинската комисия за децата, младежта и спорта Пламен Крумов, директори на Спортното училище в Сливен, деятели на спорта и др.

Организатори на първия международен турнир са Клуба по акробатика „Стефан Данчев“ и Община Сливен.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев