АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ С ПИСМО ДО ПРЕМИЕРА ЗА ПОДКРЕПА НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ ОТ СЛИВЕНСКИЯ РЕГИОН

Среща: Кметът Радев и земеделци
30.06.2023 / 15:40

Кметът Стефан Радев изпрати писмо до министър-председателя на Република България акад. Николай Денков. В него сливенският градоначалник настоява държавата да гарантира бюджет, с който да бъдат подкрепени стопанствата от Сливенския регион, които са със 100 процента пропаднали площи. Заради лошите метеорологични условия на 30 март до 100 процента измръзнаха трайни насаждения при ранните сортове, късните сортове са с до 50% повредени плодници. Измръзнали са плодните пъпки на 16 600 декара овощни видове, обработвани от 550 земеделски стопани. За първи път в историята на този тип земеделие става такова осланяване, с такива поражения, при които е унищожена цялата реколта. Това доведе до фалит на голяма част от дребните земеделски стопани от Сливенско, чието препитание е само от доходите за отглеждането на насажденията. В момента те не са в състояние да обслужват своите кредити и да плащат осигуровки.

„Посетих на място някои от градините и се срещнах със стопаните, които са отчаяни заради пропадналата реколта. Хората се грижат семейно за тях. Част от тях познавам и лично. Убедих се в състоянието на стопанствата. Тези хора не развиват друга дейност и не разчитат на други доходи. Единственият им доход за препитание е от овощните градини“, пише сливенският градоначалник. Той посочва още, че овощарството е традиция за Сливенския регион от десетилетия. Там се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Този тип земеделие се предава от поколение на поколение.

„Като кмет на община Сливен съм загрижен за техните семейства, поминък и бъдещото развитие на земеделието в региона. Това са скромни и трудолюбиви хора, малки земеделски производители, които разчитат на помощта на държавата“, посочва още Радев. Той настоява всички, ангажирани с процедурата за приемане на Бюджет 2023, да вземат под внимание неблагоприятната ситуация и да предвидят средства, с които да бъдат компенсирани тези стопанства. Това е решение и подкрепа, с които да се предотвратят техните фалити.

„Необходимата сума за компенсация за пострадалите земеделци в цялата страна възлиза на 20 милиона лева. Категорично настоявам да бъдат защитени интересите на местната общност и по този начин да се запази традиционният ни поминък и хората да останат в малките населени места“, завършва Стефан Радев.

Копия от писмото са изпратени до министъра на финансите Асен Василев и до министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев