АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КЕВР РЕШИ: ЦЕНАТА НА ТОКА ЗА БИТА ПОСКЪПВА С 4,37%

Иван Иванов
30.06.2023 / 15:18

За "Електрохолд" е предвидено увеличение с 4..24%, на ЕВН - с 3.78%, а за клиентите на "Енерго про" - с 5.43%.

През следващата година, считано от 1 юли, цената на тока за бита поскъпва минимално - средно с 4.37%. За "Електрохолд" е предвидено увеличение с 4..24%, на ЕВН - с 3.78%, а за клиентите на "Енерго про" - с 5.43%. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

Първоначалните разчети на комисията предвиждаха увеличение от средно 3.63%, но това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха променени квотите за регулирания пазар на държавните производители на електроенергия. В енергийния микс за битовите потребители бяха включени 2 200 000 MWh електроенергия, произведена от ТЕЦ "Марица-изток 2", с цел дружеството да не изпадне в финансови затруднения, обясняват от комисията в днешното си решение.

Комисията приложи регулаторни механизми, които позволиха увеличението на цените на електроенергията за битовите потребители да бъде в размер, близо четири пъти по-нисък от нивото на инфлацията. Статистиката на ЕС показва, че цените у нас са сред най-ниските в сравнение със страните в цяла Европа, допълват още от регулатора.

Парното остава на приблизително същото равнище

Цените на парното в цялата страна през следващата година остават на почти същите нива. Повишението при тях за отделните дружества е между 0.05% и 0.48%, при годишна инфлация за периода по данни на НСИ от 15%, отбелязват от регулатора. Намаляват се цените на топлоенергията за клиентите на "Топлофикация Перник" - с 0.66%, както и за клиентите на "Топлофикация Враца" - с 0.06%.

Регулаторът напомня, че цените се определят на базата на прогноза за следващата година както за цената на природния газ, така и за разходите на дружествата за квоти парникови газове. Прогнозата за газа е, че средно той ще се търгува по 88 лв. за мегаватчас, а квотите - средно за 88 евро на тон.

В решението се посочва, че е отчетено рязкото повишение на разходите на топлофикационните дружества, които са купували през изтеклата година газ на много по-висока цена, а са фактурирали топлинната енергия за потребителите при прогнозната цена на природния газ от 122 лв./мВтч, определена в аванс от регулатора.

Дава се пример конкретно с "Топлофикация София", при която тези разлики са довели до недовзет приход на дружеството в размер на над 205 млн. лева и съгласно регулаторните правила това трябва да бъде отчетено в определената на дружеството цена от 1.07.2023 г.

Независимо че вече цените се определят за година напред, регулаторът има възможност да ги променя на 6 месеца, ако настъпят съществени промени в цените на газа и въглеродните емисии. Това става в случаите, когато се формират съществени разлики между определените прогнозни цени за този период спрямо постигнатите, от една страна, и прогнозните цени за оставащия срок от периода, от друга.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев