АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ОБСЪЖДАТ ПРЕЗИДЕНТСКОТО ВЕТО ВЪРХУ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

Народно събрание
30.06.2023 / 08:58

Народните представители ще обсъдят днес президентското вето върху промените в Закона за съдебната власт.

Държавният глава Румен Радев върна за ново разглеждане отделянето на Националната следствена служба от прокуратурата в самостоятелен орган с мотива, че без убедителни аргументи Народното събрание е ревизирал ангажимент, който България е поела пред ЕС преди 14 години.

Президентът напомня, че разследващите органи, включително следователите, са функционално зависими от прокуратурата, чиято първа конституционна задача е да ръководи разследването.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще отговори на 14 въпроса за ремонти на пътища, състоянието на пътната мрежа, програмите за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради.

Министърът на енергетиката Румен Радев ще отговаря на въпроси, свързани с доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" и споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна енергийна компания "Боташ".

Има въпроси и към министъра на икономиката Богдан Богданов за влиянието на внесеното от Украйна слънчогледово семе на българския пазар, както и поддръжката на държавни и общински язовири и финансовите средства, изразходвани за целта.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще отговори на въпрос за предоставеното оръжие на Украйна.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще участва в Глобалната конференция за отбелязване на Международния ден на парламентаризма. Форумът е първото събитие от Парламентарното измерение на испанското председателството на Съвета на ЕС, и се провежда днес и утре в град Леон, Испания. Основната тема е "Засилване на ролята на парламентите за укрепване на демокрацията". Форумът ще бъде открит от краля на Испания Фелипе Шести.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев