АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КЕВР РЕШАВА ЦЕНИТЕ НА ТОКА ЗА БИТА И НА ПАРНОТО ОТ 1 ЮЛИ

Иван Иванов
30.06.2023 / 08:54

Цената на електроенергията за битови потребители и на топлофикационните услуги за новия регулаторен период - от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г., ще бъде окончателно определена на закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес.

Средно с малко над 4 процента ще се повиши цената на електроенергията за битовите потребители в страната през новия регулаторен период, прогнозира председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти след участието си във форума "Зелена седмица 2023" ("Green Week 2023") за зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, който се проведе миналата седмица.

Иван Иванов припомни, че първоначалните разчети на КЕВР са показвали повишение от средно 3,63 процента на цената на електроенергията за битовите потребители в страната. След заповедта на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов да се включи в микса допълнително количество електроенергия, произведена от ТЕЦ "Марица-изток 2", ще има допълнително повишение с още 0,4-0,5 процента.

Цените на топлофикационните услуги за целия едногодишен период – от 1 юли тази година до 30 юни следващата година, ще се запазят, коментира още председателят на КЕВР. Иван Иванов изтъкна, че данъкът върху добавената стойност (ДДС) не зависи от регулатора.

БТА припомня, че в последния доклад на КЕВР се предвиждаше средно поскъпване с 0,05 процента на парното и топлата вода за клиентите на "Топлофикация София". Средното повишение на цените в Пловдив за клиентите на "ЕВН България Топлофикация" ще е с 0,14 процента. За "Топлофикация Плевен" средното увеличение на цената на топлинната енергия ще е 0,07 на сто, за "Топлофикация Бургас" - с 0,28 процента, за "Веолия Енерджи Варна" - 0,35 на сто, за "Топлофикация Враца" - 0,05 процента, за "Топлофикация ВТ" - 0,11 на сто. Най-голямото поскъпване на топлинната енергия - средно с 11,45 на сто, е предвидено за клиентите на АЕЦ "Козлодуй". Цената на парното и топлата вода ще бъде по-ниска средно с 0,66 процента за клиентите на "Топлофикация Перник", сочеше още докладът на КЕВР.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев