АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ ПОДКРЕПЯ ИСКАНИЯТА НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ЗА ДЪРЖАВНА КОМПЕНСАЦИЯ НА ПРОПАДНАЛИТЕ ПЛОЩИ

Стефан Радев подкрепя исканията на земеделците за държавна компенсация на пропадналите площи
29.06.2023 / 20:06

Производители на плодове и зеленчуци от община Сливен настояват за компенсация от държавата за пропадналите площи. Това стана ясно по време на среща на кмета Стефан Радев с кметовете на Гавраилово и Злати войвода – Димитър Андреев и Стоян Тенев, както и с производителите на праскови Николай Станев и Тодор Славов. Всички те са членове на Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“-Сливен. Заедно с тях кметът посети прасковена градина с пропаднали площи. В района на Сливен са измръзнали плодните пъпки на 16 600 декара овощни видове, обработвани от 550 земеделски стопани.

Кметът на село Гавраилово, който е земеделски производител, информира, че на среща с народните представител от сливенския избирателен район тази седмица е връчена декларация. В нея те настояват депутатите да защитят интересите на производителите пред Министерството на финансите и Министерството на земеделието. Земеделците искат гарантиране на бюджет за справедлива компенсация на производителите за 100 процента пропаднали площи, съобразена със завишените разходи до момента на замръзването. Следващата седмица имат среща с Комисията по земеделие в Народното събрание. Ако не бъдат изпълнени тези и други искания, защитаващи интереса им, земеделците остават в стачна готовност.

„Подкрепям исканията на производителите от нашия регион, защото на фона на всички пари, които се отделят за селско стопанство, сумата, която е необходима, няма да е толкова голяма, а засяга точно хората, които искат да се подпомагат по Програмата за селските райони. Призоваваме сливенските депутати да лобират пред министерствата за отпускането на средства и да се компенсират стопаните. Знаем колко е трудно да се създаде една градина и затова най-устойчивата форма да се задържат хората по малките населени места, е да бъдат подпомагани“, каза кметът.

„Заради лошите метеорологични условия на 30 март до 100 процента измръзнаха отделните трайни насаждения, което доведе до фалит на голяма част от дребните земеделски стопани, чието препитание е единствено и само от доходите за отглеждането на насажденията. В момента те не са в състояние да обслужват своите кредити и да плащат осигуровки“, пише в декларацията, гласувана на 27 юни на събрание на членовете на Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев