АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШОЛЦ: БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ПОСТАВЯ НОВИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ РСМ

Димитър Ковачевски и Олаф Шолц в Берлин, 28 юни 2023 г.
29.06.2023 / 09:25

Германия подкрепя Северна Македония за членството ѝ в ЕС и признава идентичността, езика и културата на народа й. Сега Скопие трябва да изпълни обещаната промяна в конституцията си, за да отпаднат всички пречки пред членството на страната в европейската общност. Това заяви снощи германският канцлер Олаф Шолц след среща със премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Предпоставка за членството на Северна Македония в ЕС е промяна в конституцията, която да признае съществуването на българското малцинство. Това категорично подчерта германският канцлер Шолц след разговора си късно вчера вечерта с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски. От своя страна България не може да поставя вече нови изисквания към Северна Македония, заяви още канцлерът:

"Това е нормален интеграционен процес, в който всички условия са записани ясно и към тях не могат да бъдат прибавяни нови, отнасящи се до двустранните отношения“.

Премиерът Ковачевски посочи, че промяната в конституцията вече е подготвена и призова опозицията в страната си да я подкрепи.

"Сега по-важно е бъдещето на Северна Македония и постигането на основната ни цел - членство в ЕС", заяви той.

Ковачевски заяви също така, че е позитивно настроен за развитието на отношенията с България след избирането на нормален политически кабинет. В скоро време се очаква среща между външните министри на Северна Македония и България.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев