АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВТОРА НОЩ НА БЕЗРЕДИЦИ ВЪВ ФРАНЦИЯ СЛЕД СМЪРТТА НА МЛАДЕЖ ПРИ ПОЛИЦЕЙСКА ПРОВЕРКА

 Втора нощ на безредици след смъртта на 17-годишния Наел М., 28 юни 2023 г.
29.06.2023 / 09:19

Безредици избухнаха във Франция за втора поредна нощ след инцидента в парижкото предградие Нантер, в който 17-годишен младеж загина по време на полицейска проверка на пътя. Поне 77 души са били арестувани по време на размириците в региона Ил дьо Франс, съобщава изданието "Фигаро", позовавайки са на източници от органите на реда. Участници в протеста се опитали да нахлуят в музей, в магазини и дори в полицейско управление. Съобщава се за подпалено училище в департамента Вал д'Оаз.

При фаталния инцидент в Нантер младежът отказал да се подчини на разпорежданията на полицейския патрул, опитвайки се да потегли по време на проверката, което провокирало един от полицаите да открие огън. По-късно служителят бе задържан по подозрение за умишлено убийство.

В последвалите протести бяха ранени 24 служители на реда. Френският президент Еманюел Макрон нарече вчера стрелбата "непростима".

Вътрешният министър Жералд Дарманен уточни, че общо 150 души са задържани през изминалата нощ в различни части на страната, а няколко обществени сгради са атакувани или подпалени. Макрон е свикал за днес кризисна среща с някои от министрите в кабинета си.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев