АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦВЕТЕЛИНА ПЕНЕВА: ИСКАМЕ СПЕШНО ОТВАРЯНЕ НА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

Цветелина Пенева
28.06.2023 / 08:35

Необходими са няколко бързи промени в изборните правила, заяви пред БНР Цветелина Пенева - председател на Обществения съвет към ЦИК. Тя подчерта, че Общественият съвет към ЦИК е колектив от доброволци, а изводите са ги направили на база на анализ върху въпроси, по които имат интерес и следят.

В предаването "Преди всички" Пенева подчерта, че искат бързо да се възстанови пълната функционалност на машините за гласуване и резултатите от него да се отчитат от флашките, а не чрез ръчно преброяване, защото то води до голямо количество грешки.

"На тези избори имаше феномен. Появиха се недействителни бюлетини от машинно гласуване. Машините не са създадени да работят с хартията, която беше използвана на последните избори. Имахме феномена "бели бюлетини" - бюлетини, които са недобре отпечатани и не може да бъде отчетен вотът на избирателя. Затова искаме спешно отваряне на Изборния кодекс. Не трябва да се преорава Изборният кодекс из основи за една дълга вечер, както бяхме свидетели преди последните парламентарни избори. Искаме да има публичен дебат по този въпрос, чуваемост към мненията на експертите, повече време за проучване и обсъждане. Считаме, че сега е моментът".

Общественият съвет предлага също промяна в протоколите, които попълват секционните комисии с цел тяхното улесняване. Анализът е намерил типови грешки, които допускат повечето СИК-ове.

Според Пенева грешките се дължат на това, че членовете на секционните комисии не следват методическите указания на ЦИК и инструкциите в самия протокол. Така се получава изкривяване на гласовете на избирателите, защото те не са отчетени правилно, коментира тя в интервю за предаването "Преди всички".

Общественият съвет смята още, че след определено количество грешки, което се констатира при предаване на протоколите в РИК, членовете на СИК трябва да са задължени да се върнат отново, да се отворят чувалите и бюлетините да се броят отново.

По думите на Цветелина Пенева трябва да се проведе и качествено обучение на членовете на секционните избирателни комисии.

Според нея членовете на СИК и изобщо на изборната администрация не трябва да са назначени само на партийно квотен принцип.

Настояваме и за единна държавна поръчка и правила, за да може параваните да са едни и същи навсякъде, каза още председателят на Обществения съвет към ЦИК. За тях е неразбираемо нежеланието на ЦИК да излезе с указания какви да бъдат размерите на параваните. Оказа се, че на места нямаше паравани, а се разположиха старите тъмни стаички, подчерта тя.

Анализът е изпратен до ЦИК и всички парламентарно представени групи, както и до правната комисия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев