АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС: ОБСЪЖДАТ ПРЕЗИДЕНТСКОТО ВЕТО ВЪРХУ ПРОМЕНИТЕ В ЗСВ, ИЗСЛУШВАТ МИНИСТРИ

Народно събрание
28.06.2023 / 08:30

Президентското вето върху промени в Закона за съдебната власт и изслушвания на министри са в седмичната програма на Народното събрание.

Държавният глава Румен Радев наложи вето на отделянето на Националната следствена служба от прокуратурата в самостоятелен орган с мотива, че без убедителни аргументи Народното събрание е ревизирал ангажимент, който България е поела пред ЕС преди 14 години и напомни, че разследващите органи, включително и следователите, са функционално зависими от прокуратурата, чиято първа конституционна задача е да ръководи разследването.

Във вторник правната комисия даде крачка назад и подкрепи президентското вето, но остава и гласуването в зала, което е предвидено в законодателната програма като точка първа за петък.

Парламентът ще изслуша трима министри – на екологията, туризма и здравеопазването за състоянието на акваторията на Черно море след разрушаването на язовир "Нова Каховка".

Депутатите ще изслушат и министъра на отбраната Тодор Тагарев за включването на България в инициативата за осигуряване на 1 милион боеприпаси и снаряди за Украйна. Двете изслушвания са съответно т. 2 и 3 за пленарното заседание.

Днес депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Закона за министерството на вътрешните работи, внесени от "Възраждане". Те предвиждат висшите ръководни длъжности в МВР – главен секретар, заместник-главен секретар и директор на дирекция да не се назначават, а да се заемат след конкурс.

Депутатите ще обсъдят и два законопроекта за промени в закона за храните – внесени от ПП-ДБ и "Възраждане". Те регламентират условията и реда за продажба и употреба в хранителните обекти на диазотен оксид, известен като "райски газ", както и санкциите за нарушителите.

Министърът на икономиката Богдан Богданов ще отговаря за първи път на въпросите на депутати в Комисията по икономика и иновации в Парламента в сряда. Депутатите ще изслушат и годишния доклад за дейността на Комисията за защита на конкуренцията за 2022 година.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев