АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"НОВА ДЕМОКРАЦИЯ" ПЕЧЕЛИ ПАРЛАМЕНТАРНИЯ ВОТ В ГЪРЦИЯ

Кириакос Мицотакис поздравява симпатизанти на "Нова демокрация" след оповестяването на предварителните резултати от вота, 25 юни 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
26.06.2023 / 08:44

Дясноцентристката "Нова демокрация" е големият победител на предсрочните парламентарни избори в Гърция вчера. Партията ще състави самостоятелно правителство и ще управлява в следващите 4 години.

Въпреки по-ниската избирателна активност от почти 53 процента – с около 8 пункта надолу в сравнение с редовните избори през май – дясноцентристката "Нова демокрация" печели 158 места в 300-местния парламент. Което е доста над необходимия минимум от 151 депутати, за да има самостоятелно правителство. На изборите вчера тя получи малко над 40 процента. Тоест почти същият резултат като през май. С разликата, че на тези избори отново имаше бонус до 50 допълнителни места за първата партия.

Лидерът ѝ Кириакос Мицотакис заяви, че Гърция отваря нова историческа глава в своята история:

"Тези избори затвориха травматичния цикъл на лъжи и токсичност, който задържаше страната и разделяше обществото, като по този начин установиха ерата на истинския напредък. Благодаря на гръцкия народ за неговото доверие. Никога не съм обещавал чудеса. Но ви уверявам, че ще остана верен на националния си дълг с план, всеотдайност и преди всичко с упорит труд, без да търпя никакво високомерие или арогантно поведение".

Големият губещ е радикалната левица СИРИЗА. Тя събра близо 18 процента от гласовете или 47 места в парламента. Лидерът ѝ Алексис Ципрас призна това:

"Претърпяхме сериозно изборно поражение. За СИРИЗА приключи един исторически цикъл. Ще започнем процесите, за да вземем правилните решения. Първо, самият аз като лидер ще се подложа на преценката на членовете на партията".

В парламента в Атина влиза и лявоцентристката ПАСОК с 32-ма депутати, както и Комунистическата партия – с 20.

Гръцкият парламент ще е с осем партии в него. Изненада поднесе неонациската Спартиатес (Спартанците), която става пета партия с близо 5 на сто от вота и 13 места. Депутати ще имат и още 3 малки партии, а под чертата от 3-процента остана бившият финансов министър на СИРИЗА от времето на кризата – Янис Варуфакис и неговата формация МЕРА25.

Днес в 13 часа лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис ще пристигне в президентския дворец в Атина, за да положи клетва и ще се състои церемонията по предаването на властта от служебния кабинет.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев