АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР НЯМА ДА НОМИНИРА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР С ТОЗИ ВСС

Атанас Славов
23.06.2023 / 14:49

Правосъдният министър Атанас Славов призова още следващите седмици да започнат консултации с всички политически сили за конституционната реформа. По време на изслушването си в парламента Славов обяви, че няма да се възползва от правомощието си да направи номинация за нов главен прокурор с този състав на Висшия съдебен съвет:

"Липса на достатъчно легитимност и доверие за избор на нов главен прокурор от действащия Висш съдебен съвет. Министърът на правосъдието в мое лице няма никакво намерение да прави предложение и да легитимира тази процедура по този начин. Моля, да няма спекулации, че ще предлагам конкретни лица, още по-малко лидер на политическа партия като кандидат за главен прокурор. Аз заявих много ясно: първо конституционна реформа на функциикте на Прокуратурата, на функциите на главния прокурор, и тогава вече един легитимен избор".

Пред депутатите правосъдният министър заяви, че подкрепя прокуратурата да остане в съдебната власт като превеция от свръхполитизация, като отбеляза, че трябва да има механизми за отговорност и отчетност.

От трибуната на парламента Атанас Славов приветства вчерашното решение на Висшия съдебен съвет за откриване на нова процедура за избор на главен прокурор, но предупреди:

"Ние сме в ситуация на открита процедура за избор на нов главен прокурор, която още следващата седмица може да бъде спряна на основание определението за допустимост на Конституционния съд и на този етап, преди да е изяснена хипотезата с конституционни промени, с висящото конституционно дело, е малко прибързано да се активира процедурата за избор на нов главен прокурор".

Изслушването на правосъдния министър се проведе в отсъствието на вносителите на искането от ПП-ДБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев