АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТКОВ/ ИВАНОВ: ПП-ДБ НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ЗАЛА, НЯМА ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО-ПАРАВАНЧЕ!

ПП - ДБ дават пресконференция
23.06.2023 / 09:43

Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков на съвместна пресконференция на ПП - ДБ, на която бяха отправени остри думи към коалиционния партньор ГЕРБ - СДС.

Петков поиска ясно спазване на ангажиментите от страна на ГЕРБ - СДС.

И в края на пресконференцията не скри, че може и да се оттеглят от кабинета.

Нека никой не си мисли, че ще има правителство - параванче с нашата подкрепа, отсече и съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Правителството не се разваля, но трябва да се определи дали това ще бъде правителство - параванче или ще върви в правилна посока, каза Иванов в отговор на журналистически въпрос разваля ли се правителството.

Кирил Петков обясни какво ги е накарало да вземат решение да не влизат в пленарната зала.

"Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“ за изслушване на правосъдния министър за подмяната на Гешев със Сарафов. Антикорупционния закон, при който имахме уговорка, че двата закона ще бъдат вкарани заедно в зала, не беше приет", изреди той случаи от последните дни.

"Предупредихме много ясно, че така не може да продължава. Три регулатора вчера бяха вкарани в комисия. Тук нарушение на нашата първоначална договорка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани, тази договорка беше нарушена във вчерашния ден. За трите регулатора бяха вкарани в дневния ред", продължи той.

Кирил Петков имаше предвид вкарването в парламентарните комисии по бюджет и по здравеопазване на правилата за избор на председатели на БНБ, Сметната палата и Здравната каса.

"Ако някой си мисли, че имаме правителство, което е много важно за България, но ако някой си мисли, че това ще бъде цената - всички регулатори, с мандат 5 години, да бъдат заменени, много се лъже. Няма как да дадем контролите на държавата“, каза още Кирил Петков.

"Докато правителството се опитва да работи, то служи като параванче, едно друго мнозинство, ще вземе регулаторите", заяви от своя страна Христо Иванов. И допълни, че за да има правителство, те били направили големи отстъпки.

Иванов изрази и съмнение, че се готви избор на нов главен прокурор, който щял да бъде близък до президента Румен Радев.

"Отговорното действие е да има правителство, но да бъде правителство на реформите. Искаме ясна договорка за механизъм как ще се попълват регулаторите, по съгласуване на законите по законодателната програма и как ще мине съдебната реформа оттук нататък. Призоваваме към разум и разговор, от тях зависи не просто дали ще има едно или друго правителство, а как ще върви България“, каза още Христо Иванов.

"Правителството не се разваля, но трябва да се определи дали ще е правителство на промяната, или правителство-параванче“, повтори Иванов.

Ще има ротация, ако има реформаторско правителство, предупреди Христо Иванов.

"Говорим за регулаторите, различно е от изпълнителната власт“, измъкна се Иванов от въпрос кое от назначенията на кабинета, е съгласувано с ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев