АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНЧО АФУЗОВ: НЯМА ДА ВЛИЗАМЕ В БЕЗПРИНЦИПНИ КОАЛИЦИИ, НАШАТА ОБЕДИНЯВАЩА КАУЗА Е СЛИВЕН!

пресконференцията днес
22.06.2023 / 23:07

Досегашният областен управител Минчо Афузов бе издигнат за кмет на община Сливен за изборите през октомври, когато предстои смяна на караула в местната власт.

Кандидатурата му бе обявена официално на пресконференция днес от Инициативен комитет, с говорители проф. д-р Иван Гранитски и сливенските общественици Дора Куршумова, Радка Кусева, арх. Станимир Стамов и юристът Георги Тенев. На срещата с медиите те очертаха някои от наболелите проблеми на община Сливен, споделиха идеи за тяхното преодоляване и изтъкнаха мотивите си за подкрепа на кандидатурата на Минчо Афузов за кметския пост.

„Ние сме част от един внушителен инициативен комитет, който се събира отрано, за да подкрепи фигурата на г-н Минчо Афузов за бъдещ кандидат-кмет на община Сливен. Всички вие го познавате добре. Ще си позволя да кажа няколко думи, поради които тази внушителна група от български учени, творци, общественици, спортни дейци, хора на бизнеса и на държавническото управление на местно и национално равнище се обединяват, с чисто сърце и увереност, че това е една много достойна кандидатура за кмет на град Сливен“, изтъкна водещият на пресконференцията проф. Иван Гранитски. Той припомни приноса на Сливен и неговите личности за възрожденския и следосвобожденския подем на България и посочи Минчо Афузов като един достоен продължител на тази съзидателна линия на сливенски принос към стопанския и културен растеж на България. Проф. Гранитски съобщи още, че инициативният комитет, който застава зад кандидатурата наМинчо Афузов, включва стотина души, някои от които именити сливналии, живеещи в София, които в подходящ момент ще изразят своята категорична подкрепа за неговата кандидатура. „Ако искаме да се противопоставим на безпринципните коалиции и политически безчинства, ние трябва да потърсим хора, които поставят отечествените интереси над тясно партийните, над корпоративните и груповите интереси“, добави Иван Гранитски. Той коментира, че на фона на политическия и властови разпад у нас, единствената сериозна и устойчива власт в момента е местната, и поради тази причина е много важно какъв кмет ще има една община. „Ние смятаме, че този човек - скромен, но в същото време уверен в своята компетентност, отговорен, доказал се, способен да гради мостове между хората, е подходящ за кмет на Сливен и може да върне неговия престиж. Защото Сливен заслужава това!“, аргументира подкрепата си за Минчо Афузов проф. Гранитски.

Своята подкрепа за кандидатурата на г-н Афузов изразиха и останалите представители от инициативния комитет. Те акцентираха върху доказаните управленски и професионални качества на Минчо Афузов, върху почтеността, компетентността, доблестта и умението му да поема отговорност и отстоява позиции, върху енергията, опита, интелекта и неговите многобройни, неафиширани прояви на човешка съпричастност. Заедно с това участниците в пресконференцията акцентираха и върху някои от най-сериозните проблеми на община Сливен: липсата на добра чуваемост за мнението на експертите в различните инженерни направления при проектирането и изпълнението на инфраструктурните проекти в общината, изостаналото благоустрояване на кварталите, многобройните нерегламентирани сметища за строителни отпадъци, проявената незаинтерсованост за адаптиране на архитектурната среда към потребностите на хората с увреждания, недомислията при изграждането на кръговите кръстовища и организацията на Синята зона, неизползваните балнеолечебни и природни ресурси на Сливенските минерални бани и Карандила, неефективното насочване на инвестициите, отлива на млади и добре образовани хора от града, тежките и болезнени неуредици в квартал „Надежда“, тъжното и тревожно явление „деца раждат деца“ и др.

„Благодаря на всички добри хора, които застанаха до мен. Благодаря и за емоционалните изказвания и за подкрепата, която ми дадохте. В последните дни се получиха много обаждания от хора представители на най-различни сегменти на обществото. В инициативния комитет вече са заявили желание да се включат над 50 човека. Голяма част от тях няма да обявяваме днес, тъй като те имат известна политическа обвързаност, която вероятно ще бъде обявена на по-късен етап“, поясни в краткото си изявление пред медиите Минчо Афузов. Той припомни още, че върху голяма част от проблемите, които бяха посочени от участниците в инициативния комитет, е работил активно и като областен управител през последните две години. „От всички съществуващи проблеми аз и моят заместник г-н Андонов откроихме образованието като най-ключова тема. Подобряването на образователната среда в Сливен е най-важното нещо, което общинската администрация трябва да изведе до значително по-високо и ефективно ниво. Всичко останало е следствие“, подчерта Минчо Афузов. Като негативен пример той посочи липсата на нормално общежитие, което води до отлив на студенти и ученици, което се отразява върху облика на града. Според Афузов друг сериозен вектор в работата на бъдещия екип ще бъде подобряването на градската среда и инфраструктура. По повод проблемите с ВиК - Сливен и водните проекти, той коментира: „Истината е, че през последните петнайсет-двайсет години крайно некомпетентни сливенски управленци се упражняваха с водоснабдяването и канализацията на града. За да се стигне дотам сега всичко да е в ръцете на държавата, и тя да полага усилия да подобрява плачевната ситуация“. Досегашният областен управител заяви още, че заедно с бъдещия си екип ще работи за постигането на видим и качествен напредък във всяка една от проблемните сфери. Започнало е разработването на програма за развитие и управление на община Сливен и предстои тя да бъде публикувана на специален сайт. Целта е тя да е достъпна за предложенията и коментарите на гражданите, за да добие пълнота, конкретика и прозрачност. „Всеки от участниците в инициативния комитет е изявил желание не само да подкрепи моето име и кандидатура, а и да работи за по-доброто планиране, развитие и бъдеще на нашия град“, подчерта още Минчо Афузов и обясни, че на базата на очертаните приоритети ще започнат разговори за подкрепа от страна на политическите сили на местно ниво.

В отговор на журналистически въпрос Афузов съобщи, че засега формулата за явяването му на местните избори е независим кандидат, подкрепен от граждански организации и политически формации. Но не изключи и възможността да стане официален кандидат за кмет на БСП, като член на партията. Това обаче ще стане ясно след окончателното приключване на предвидената по устав процедура. На въпрос дали би потърсил безпринципна подкрепа при евентуален втори тур на местните избори, той отговори: „Това дали ще има втори тур на местните избори, зависи изцяло от гражданите на Сливен, и никога не бих участвал в безпринципни коалиции. В целия си съзнателния живот съм се ръководил от максимата, че без принципи нищо не става. Когато човек няма принципи, трудно взема верните решения и трудно върви напред. Нищо безпринципно не може да се очаква и от нашия инициативен комитет, в който има толкова много принципни хора. Безпринципна подкрепа нито ще искаме, нито ще очакваме, а ако все пак се появи, най-вероятно ще бъде отблъсната. За мен нищо не е на всяка цена, и нищо не може да ме принуди да нарушавам собствените си убеждения“, заяви бъдещият кандидат-кмет. Той направи и заявка за евентуално политическо сътрудничество чрез „мостове, които да се изграждат, а не чрез разделение, но не и с цената на безпринципност“.

На въпрос дали създаването на инициативния комитет е част от евентуален нов президентски проект, започващ да се структурира отдолу – нагоре, Афузов отрече категорично, заявявайки, че това е инициатива на граждани и общественици, които искрено желаят Сливен да се промени.

„Що се отнася до принципа, който ще ни води, това е развитието на Сливен и добруването на хората“, подчерта в заключение Минчо Афузов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев