АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСЛАВ ГУЦАНОВ: ТАГАРЕВ Е ОПАСЕН ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ

Борислав Гуцанов
22.06.2023 / 11:34

„Декларацията от името на ПГ на „БСП за България“ по отношение на коалицията на омертата и имунитетите, която стана коалиция на войната, възбуди много духовете в Народното събрание, но не срещна сериозна съпротива, дори и в лицето на най-големите ястреби и евроатлантици в залата. Всеки си дава сметка, че действията на българското правителство във връзка със случващото се в Украйна, особено когато премиер е акад. Николай Денков, а министър на отбраната - Тодор Тагарев, започват да стават действия, които са доста опасни за страната ни“.

Това заяви организационният секретар на БСП и народен представител от “БСП за България” Борислав Гуцанов в ефира на Евроком.

В предаването „Делници“ социалистът припомни, че част от декларацията от името на ПГ на „БСП за България“ е била свързана с коментарите на министъра и зам.-министъра на отбраната, че България ще се включи в европейската инициатива за мир: „Много добре звучи – „европейска инициатива за мир“, само че зад нея стои, че Европа трябва да предостави един милион снаряди и боеприпаси на Украйна. Каква е тази инициатива за мир, когато ти предоставящ оръжия на Украйна? Това граничи с пълен абсурд, лудост“, категоричен бе Борислав Гуцанов и посочи, че БСП ще продължи да настоява за мирно решение на конфликта в Украйна.

„Втората страна, която коментирахме в декларацията, беше, че наши военни медици ще бъдат изпращани на фронта в Украйна, готвят се за подобно нещо – това е изказване отново на министъра на отбраната“, каза народният представител от „БСП за България“ и посочи, че затова парламентарната група на социалистите е поискала изслушване на Тодор Тагарев, но председателят на НС е отказал.

Гуцанов определи изказванията на министъра на отбраната като опасни и притеснителни и посочи, че още при предходното редовно правителство Кирил Петков е искал Тагарев да бъде министър на отбранат: „Тогава именно БСП спряхме това назначение - ние казахме, че напускаме правителството, ако той е министър на отбраната. Тогава Кирил Петков оттегли неговата кандидатура, но в момента явно неговите отношения към войната в Украйна, към г-н Тагарев или към някои чужди посолства, може би са толкова силни, че не е било възможно да откаже“, каза социалистът и допълни, че през последните две седмици са се случили много неща в Министерството на отбраната, което е довело до ескалиране на отношенията в тази област, а това води до опасност за България.

По повод последното заявление на Тодор Тагарев, че се подготвя нов транш военна помощ за Украйна, по думите на министъра, „както е решило НС на 9 декември 2022 г.“, Борислав Гуцанов заяви: „Ще поправя г-н Тагарев, има решение, в което се казва, че всяка една следваща пратка трябва да бъде одобрявана от Народното събрание. Силно се надявам, че това няма да бъде забравено и наистина ще бъде гледано от НС какво ще даде "ястребът" на българската военна машина“, каза социалистът и посочи необходимостта от решение на военния конфликт по мирен път.

Социалистът изрази надежда министър Тагарев да се яви в Народното събрание на изслушване. „Това касае всяко едно българско семейство и не можем толкова лековато да даваме снаряди и да говорим, че ще отидат наши военни лекари и санитари на фронта“, каза Гуцанов и коментира изказването на Тагарев, че сме изтървали т. нар. „триъгълни сделки“: „Стига лъжи. Ние трябва да си го купим това оръжие, а не някой да ни го даде. Превъоръжаванията стават между 5 до 8 години, няма как това да се случи, ние няма да имаме оръжие ли през това време?“, попита социалистът и припомни за милиардите, дадени за самолети на хартия, но самолети няма: „Това са пари от всеки един българин“, допълни Гуцанов.

„Тагарев е опасен за националната сигурност на България и ако този кабинет продължава да се държи по този начин, той става опасен за България“, категоричен бе народният представител от „БСП за България“ и допълни, че не трябва да бъде позволявано на това правителство на войната да поставя на изпитание живота на българските граждани.

По отношение на управляващата коалиция, социалистът заяви: „Това се превърна в коалиция и правителство на имунитетите, коалиция на омертата и коалиция на войната. БСП говорим за тази опасност и тази коалиция на войната, че ще се състои между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС още по време на предизборната кампания, но тогава това не се вярваше от болшинството от хората. Тогава те приемаха ПП и ДБ като нещо, която няма как да се събере с ГЕРБ. Хората се подлъгаха и гласуваха за ПП и ДБ. Доколко са гласували, доколко е имало „ала-бала с президента“, както се чу от записа от Националния съвет на ПП, където Кирил Петков каза, че са щели да имат между 7%, максимум 10% - това трябва органите да разследват и кажат“, заяви Борислав Гуцанов.

„ДБ се върнаха в политиката, като акостираха с лодката на брега на Росенец, начело с Христо Иванов, пред г-н Доган, а сега гласуват заедно с ДПС. Не ги ли е срам от това, което правят? Това е национално предателство и реален преврат в държавата. Хората гласуват за една партия, която е казала, че няма никога да се коалира с ГЕРБ и която е казала, че идва на власт, за да промени този модел. И след това се прегръщат с тях. Това не е ли предателство“, попита социалистът.

Попитан относно новината, че Бойко Борисов става член на Комисията по външна политика, Гуцанов коментира: „Видяхме, че „Възраждане“ отново помогнаха, както на Пеевски да стане член на конституционната комисия, така и на Борисов да стане член на Комисията по външни работи. Видяхме как гласуваха за съдебната реформа, за разделянето на следствието от прокуратурата. Доста въпроси и съмнение будят гласуванията на „Възраждане“ през последните две седмици, откакто се създаде този кабинет“, каза социалистът.

По отношение на Бюджет 2023 г., Гуцанов коментира: „Знаете, че сме в тежък спор с финансовия министър по повод 3% дефицит, който той има да има в бюджета. Ние настояваме за 4,5% дефицит, за да може да има спокойствие у хората и да има нужните средства за всяко едно българско семейство“, каза социалистът и припомни настояванията на „БСП за България“ минималната работна заплата да стане 50% от средната от 1 юли т.г., увеличение на помощите за учениците, които не срещнаха одобрението на народните представители от другите парламентарни групи.

Народният представител от „БСП за България“ попита: „Да влезем в Еврозоната е някаква мечта на кого или поет ангажимент към кого? Или трябва още повече да обеднее българското семейство, за да може някой да рапортува, че сме станали част от Еврозоната, която е в тотална рецесия в момента“, каза Гуцанов и припомни, че БСП е за влизането в Еврозоната, но когато страната ни е готова за това.

Социалистът коментира и новината, че БНТ вече ще има новинарска емисия на украински език: „Какво е това безобразие? Националната телевизия на България ще пуска новини на украински. Кой е взел това решение – Министерски съвет ли, министър-председателят ли, директорът на телевизията ли? Всички се скриха по ъглите и никой не смее да каже кой е взел това решение“, каза Гуцанов.

По отношението на гласуването за разделянето на КПКОМПИ и кому е нужно то, социалистът каза: „Това е нужно, за да бъде ползвана като една бухалка с политически цели и политически нужди. Кирил Петков опитваше това да го направи и по време на неговото управление като министър-председател, но тогава ние не му позволявахме да прекрачва границите на разумното“, посочи Гуцанов.

Той определи случващото се в прокуратурата като срамна страница. „Не може за 3 дни някой да смени главния прокурор, след това да сложи този, с когото са работили толкова години. Освен това последните седмици излизаха такива записи. Това наистина е безумно и показва, че не може повече така да продължава управлението на тази държава и че това правителство трябва по най-бързия начин да си отива“, категоричен бе Гуцанов.

По отношение на несъстоялото се заседание на правна комисия, социалистът каза: „Не искат да изслушват министъра на правосъдието Атанас Славов, защото най-вероятно той ще им каже неща, които не искат да бъдат чути. Вижте кои са народните представители, които не са го допуснали – ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, което също е сериозна въпросителна“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев