АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА 22 ЮНИ - ГРАНДИОЗЕН ФИНАЛ НА СЕЗОНА С БЕТОВЕНОВАТА “ЕРОИКА”

На 22 юни - грандиозен финал на сезона с Бетовеновата “Ероика”
20.06.2023 / 12:15

Предстои последният концерт от изключителния 90-ти юбилеен творчески сезон 2022/2023 на Симфоничен Орестър Сливен. В програмата на събитието ще чуем виртуозния Концерт за виолончело и оркестър No.1 в до мажор, от Йозеф Хайдн. Солист ще бъде доцент д-р Атанас Кръстев, българският виолончелист с най-богата и разностранна артистична дейност. Музикант с главно “М”, той е носител на над 15 първи и извънредни награди от международни конкурси, и множество признания за високи постижения в музикалното изкуство като Награда на Министерството на културата “Кристална лира” (2007 и 2012), Награда “Златна муза”, Награда за камерна музика в Мадрид (връчена от Кралица София), 2014, Награда „Златен век” (2018) и др.

Концертирал е в Австрия (Виена), Франция (Париж), Холандия (Алкмаар и Берген), Италия (Венеция и Сиена), Испания (Мадрид, Сантандер, Толедо), Русия (Москва), Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия, Бразилия (Рио де Жанейро, Сао Пауло) и много други, както и на всички отговорни български подиуми и фестивали.

Програмата включва и легендарната Симфония No.3 “Ероика” от Лудвиг ван Бетовен, която е първият шедьовър на композитора и отбелязва края на един период на търсене на собствен език и изразителност.

В „Музиката на западната цивилизация” Пол Хенри Ланг описва симфонията така: “Едно от най-неразбираемите дела в изкуствата и литературата, най-голямата самотна крачка е направена от един-единствен композитор в историята на симфонията и в историята на цялата музика”.

Първоначалното посвещение на симфонията е на Наполеон Бонапарт, но когато той се провъзгласява за император, Бетовен изразява разочарованието си: „Той не е нищо повече от един обикновен човек. Сега той ще погази всички човешки права… той ще се превърне в тиран”.

През 1806 симфонията получава названието „Голяма героична симфония в памет на един велик човек”, който вече не е Наполеон, а въображаемият герой, олицетворяващ идеите на композитора.

Всяка от частите на симфонията е забележителна като драматургия, хармония, организация на формата, тематичен материал, мащабност и сложност.

Очакваме ви в четвъртък - 22 Юни, от 18:30 ч. в зала “Сливен” за едно тържествено закриване на този наситен сезон, с изключителни музиканти и вдъхновяваща програма!

Билети на касата на зала СЛИВЕН, в офисите на EasyPay и онлайн на epaygo.bg

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев