АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КПКОНПИ СЕ ОТКАЗА ОТ ДЕЛОТО ЗА КОНФИСКАЦИЯ СРЕЩУ ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Елена Йончева
20.06.2023 / 11:04

Антикорупционната комисия е оттеглила иска си за конфискация срещу евродепутатката Елена Йончева. Това видя "Сега" в деловодството на Софийския градски съд. Това се е случило преди седмица, като мотивът на КПКОНПИ е Тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 18 май тази година. С него беше постановено, че се конфискува само налично имущество с неустановен законен произход, т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проучвания от комисията 10-годишен период не е във владението на човек и не е преобразувано в друго имущество.

От определението на градския съд се разбира още, че КПКОНПИ е решила да оттегли иска срещу Йончева на 7 юни. То не е окончателно и може да се атакува пред апелативния съд. Едва ли обаче Йончева, чиято защита също искаше прекратяването, ще оспори съдебния акт.

Делото за конфискация беше заведено през 2021 г., когато комисията се ръководеше от Сотир Цацаров. Искът срещу Йончева беше на обща стойност 158 636 лв., формирана като сбор от сумите, теглени от банкомат и на каса от Йончева от нейни сметки, както и от сметки на дружеството "Офроуд" ООД в КТБ.

Производството за конфискация срещу Йончева следва повдигнатото й в първите дни на 2019 г. обвинение за пране на пари. През ноември 2018 г. като главен прокурор Цацаров поиска имунитета на Йончева, която тогава бе депутат от БСП. Тя сама се отказа от защитата, но през 2019 г. бе избрана за евродепутат и отново получи имунитет. Българската прокуратура поиска той да бъде свален от Европейския парламент, но ЕП отказа с разбиващи мотиви.

В искането на Цацаров от ноември 2018 г. се обясняваше, че Йончева се разследва за пране на пари в особено големи размери. То е образувано по сигнал от народни представители. Спецпрокуратурата разследва извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ и прикривани чрез офшорна компания. Още тогава Йончева категорично отрече вина и обяви, че обвинението е политическа поръчка заради разкритията й и нейната работа като депутат.

Тогава тя написа на страницата си във Фейсбук: "Обвинението, че работейки в периода 2012-2014 г. в Тв7 съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война. Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, както и за репортажите в пряк ефир, е налична. Правителството и Б. Борисов започнаха да използват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат тези, които показват как Шайката - тази организирана престъпна група, разграбва България. Това няма да ни спре".

Провал

Междувременно bird.bg съобщи, че КПКОНПИ е загубила дело за конфискация на стойност 2 853 693 лв., водено срещу Христо Гебрев, който е син на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и заедно с него стана жертва на опита за отравяне през 2015 г., за който прокуратурата така и не изправи никого на съд. Производството за конфискация срещу него започва, след като през 2017 г. спецпрокуратурата го обвинява като участник в престъпна група за пране на пари, организирана от баща му. Този казус така и не е стигнал до съда.

Дело за конфискация се води и срещу Емилиян Гебрев, по което синът му също е ответник. По него има насрочено заседание за утре.

Източник: "Сега"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев