АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНТОНИЙ АНДОНОВ УЧАСТВА В МОТИВАЦИОННА СРЕЩА С РОДИТЕЛИ В КВ. "КОМЛУКА"

мотивационна среща в кв. "Комлука"
19.06.2023 / 10:52

По инициатива на Асоциацията на образователните медиатори в област Сливен, в петък в сливенския квартал "Комлука" се състоя открита мотивационна среща с родители и граждани на тема "Бъди в час!". Целта на срещата бе да се насърчат родителите и местната общност в усилията им да осигурят редовно, пълноценно и завършено образование за своите деца - като важна предпоставка за постигането на по-добър, по-качествен и независим живот.

Основен говорител пред събралото се множество бе образователния медиатор Стефан Трендафилов от Професионалната гимназия по механотехника в Сливен. Като мотиватори в публичното събитие участваха още заместник-областният управител Антоний Андонов, вицеолимпийският и европейски шампион по бокс Тончо Тончев, д-р Стефан Панайотов, доайен на фондация "Здравето на ромите", Стела Костова, председател на Ромската академия за култура и образование, Стоян Стоянов, преподавател по български език и литература в Професионалната гимназия по механотехника, Таня Христова, психолог, районният полицейски инспектор на кв. "Комлука" Иван Иванов, председателят на Асоциацията на образователните медиатори "Възход" Любомир Иванов и др. Всички те изтъкнаха определящата роля на образованието за личностното и обществено благосъстояние.

"Развитието на една личност или на едно общество, без образованието са обречени на провал. Днес ние всички се изправяме пред вас, за да върнем доверието към институциите и към училището. Искаме да върнем любовта към учителя. Защото той е този, който дава знания, а знанието е сила! Учителят е този, който изгражда твоето дете, отваря му хоризонт към света", каза в обръщението си към присъстващите медиаторът Стефан Трендафилов. "Чрез образованието съм си отворил много врати, много повече отколкото съм подозирал. Сигурността на знанията е в това, че те могат да ни служат достатъчно дълго време, така че да печелим от тях. Интересното на знанията е в това, че колкото повече ги споделяш, ти не ставаш по-беден, напротив - ставаш по-богат", изтъкна учителят Стоян Стоянов. В своето обръщение към жителите на кв. "Комлука" ст. инспектор Иван Иванов посочи, че заминаването на родителите в чужбина е една от основните причини за постепенно отпадане на децата от образователната система. Инспектор Иванова акцентира и върху наказателната отговорност, която родителите носят при установяването на ранно съжителство с непълнолетни момичета. "В днешния динамичен живот образованието е все по-необходимо и жизнено необходимо", каза в заключение той. "Без образование не можеш да си намериш добра работа. Без образование ти си един човек, който не знае накъде отива и защо съществува. Затова насърчавайте децата си да ходят на училище!", обърна се шампионът Тончо Тончев към родителите от квартал "Комлука".

"На 26 години съм, ромка съм от Котел. Две години съм работила като психолог в над 60 училища с ромски деца, някои от тях - в конфликт със закона. В момента завършвам Академията на МВР, и това е моето четвърто висше е образование. Единствената ми финансова подкрепа до момента беше при първата ми магистратура, и то само за семестриалните такси. Цялото си образование съм платила сама. Работя от първия ден, в който завърших гимназия. До момента имам осем години трудов стаж, и всичко това ми е дало опит, който мога сега да споделя с вас. Аз съм човекът, който преди две години, когато настъпи пандемията, осигури памперси, мокри кърпи и всичко необходимо за бебетата на над 600 семейства. Аз съм човекът, който две поредни години ,при наводненията в Котел, обзаведе над 20 къщи. Всичко това направих благодарение на знанията и контактите, които съм натрупала, докато уча. Аз винаги казвам, че съм ромка, акцентирам върху това винаги, когато имам възможност. Защо? За да насърча всички млади хора да направят тази крачка. Важно е децата ви да ходят на училище. Защото, първо, там те се изграждат като личности и второ - там се изграждат като професионалисти. Когато вие насърчавате децата си да започнат да работят на 15 години, вие им отнемате детството. Отнемате им правото и избора те сами да решават какви да бъдат и как да се развиват. И ги превръщате в нещо, което отдавна не е модерно, и не е хубаво. Навсякъде в Сливен има много образовани роми, които работят. Това, че ти си ром, не ти затваря вратите. Защото ти си преди всичко човек със свои уникални възможности. Хубаво е да давате на децата си стимул да учат, защото вие като родители имате отговорност те да израснат като качествени хора, които следват мечтите си, които могат да се грижат за себе си, а в последствие и за вас", изтъкна в своето емоционално обръщение към присъстващите едно младо, красиво и образовано ромско момиче - Таня Христова от Котел.

"Всяко сливенско дете трябва да учи, да бъде образовано, за да има добра реализация. Като заместник-областен управител приех тази тема като кауза, защото тя повлича след себе си социалния бит на сливналии. И за да съм докрай откровен към вас, ще кажа, че в Сливен няма инвеститори и заради това, че няма квалифицирана работна ръка. Всеки инвеститор, който идва тук, прави проучване за качествата и квалификацията на работната сила. А за съжаление, област Сливен е на последно място по образование. Само за миналата учебна година има над 800 деца, отпаднали от образователната система. Никога не съм пестил и критиките си към качеството на образованието. Бъдете сигурни, че интересът на детето към книгата, към учебника, е гаранция за неговото по-добро бъдеще. Всеки родител и всяко семейство се чувстват горди, когато тяхното дете се реализира. Искам от сърце да ви пожелая много здраве, много мъдрост и сбъднати мечти за вашите деца. Бъдете добри и отговорни родители и съветвайте децата си да се образоват", апелира в своето обръщение към ромската общност от квартал "Комлука" заместник-областният управител Антоний Андонов.

Като знак на благодарност за положените от Областна администрация усилия за фокусиране вниманието на обществото и институциите към проблемите на образованието в ромската общност, той получи от Асоциацията на образователните медиатори футболна фланелка с надпис: "Да на образованието - не на ранната женитба". С екипи, украсени с това послание, младите футболни таланти от кв. „Надежда“ спечелиха проведения наскоро общински ученически турнир по футбол.

Още снимки от новината

мотивационна среща в кв. "Комлука"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев