АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДИРЕКТОР НА „БУРИЗМА“, ЗА КОГОТО СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ Е ПЛАТИЛ ПОДКУП НА БАЙДЪН, РАЗПОЛАГА С АУДИОЗАПИСИ НА РАЗГОВОРИ С ДЖО И ХЪНТЪР

 Джо Байдън и Хънтър Байдън
15.06.2023 / 12:01

Твърди се, че Байдън е получил 5 милиона долара от висш служител на „Буризма“ като част от корупционна схема

Сенатор Чък Грасли заяви в понеделник, че изпълнителният директор на „Буризма“, за когото се твърди, че е платил на Джо Байдън и Хънтър Байдън, е съхранил 17 аудиозаписа на разговорите с тях като „застрахователна полица“, като се позова на форуляр FD-1023 на ФБР, с който Бюрото е запознало законодателите в Конгреса.

Грасли, републиканец от Айова, разкри от трибуната на Сената в понеделник това, за което се твърди че е редактирано позоваване във формуляр FD-1023, изготвен от ФБР, в който се казва, че е налице престъпна схема за подкуп между тогавашния вицепрезидент Джо Байдън и чуждестранен гражданин, която включва влияние върху политическите решения на САЩ.

Миналата седмица Fox News Digital ексклузивно съобщи за съдържанието на формуляра. Формулярът FD-1023 с дата 30 юни 2020 г. представлява интервю на ФБР с „изключително надежден и поверителен източник", който подробно описва множество срещи и разговори, които е имал с висш ръководител на „Буризма“ в продължение на няколко години, като се започне от 2015 година. Fox News Digital не е виждала формуляра, но той беше описан от няколко източника, които са запознати със съдържанието му.

Грасли заяви, че във FD-1023 има редактирана справка, че изпълнителният директор на „Бурзима“притежава 15 аудиозаписа на телефонни разговори между него и Хънтър Байдън.

Според Грасли във FD-1023 се посочва също, че изпълнителният директор притежава два аудиозаписа на телефонни разговори между него и тогавашния вицепрезидент Джо Байдън.

От трибурната на Сената Грасли обвини ФБР, че не се е съобразило с призовката на Комисията за надзор на Камарата на представителите, като заяви, че Конгресът „все още не разполага с пълна и завършена картина по отношение на това какво наистина се казва в този документ.“

„Ето защо е важно документът да бъде публикуван без ненужни редакции, за да може американският народ да се запознае с него“, каза той. „Позволете ми да помогна за целите на прозрачността.“

„Представеният на Сенатската комисия документ 1023 съдържа редактирано позоваване на това, че чуждестранният гражданин, за когото се твърди, че е подкупил Джо и Хънтър Байдън, разполага с аудиозаписи на разговорите си с тях“, продължава Грасли. „Общо 17 записа.“

„Според 1023 чуждестранният гражданин притежава 15 аудиозаписа на телефонни разговори между него и Хънтър Байдън“, каза Грасли. „Според 1023 чужденецът притежава два аудиозаписа на телефонни разговори между него и тогавашния вицепрезидент Джо Байдън.“

Грасли заяви, че се предполага, че „записите са били съхранявани като вид застрахователна полица за чуждестранния гражданин, „в случай че изпадне в затруднено положение.“

„В 1023 също така се посочва, че тогавашният вицепрезидент Джо Байдън може да е участвал в наемането на Хънтър Байдън в „Буризма“, казва Грасли.

Грасли поиска отговори на въпроса „какво, ако изобщо нещо, са направили Министерство на правосъдието и ФБР, за да разследват?“

„Министерството на правосъдието и ФБР трябва да покажат работата си“, заяви Грасли.

ФБР представи документа на Капитолия миналата седмица, след като председателят на Комисията за надзор на Конгреса Джеймс Комер го поиска миналия месец. ФБР запозна Комер и членът на Комисията Джейми Раскин, демократ, Мериленд, с формуляра в Скиф отделение на Капитолийския хълм, но не предаде документа. Комер заплаши да обвини директора на ФБР Кристофър Рей в неуважение към Конгреса.

ФБР направи допълнителни постъпки и по-късно донесе формуляра на сигурно място на Капитолийския хълм, за да бъде видян от всички членове на Комисията за надзор, но документът все още не е на разположение на Комисията.

Запознат източник заяви пред Fox News Digital в понеделник, че ФБР не е редактирало частта от FD-1023, отнасяща се до аудиозаписите, когато е показало документа единствено на Комер и Раскин, но е направило това за брифинга пред цялата Комисия. Източникът заяви, че Грасли и Комер са видели формуляра още преди ФБР да го сподели с Конгреса.

Миналата седмица Fox News Digital беше ексклузивно информирана за съдържанието на формуляра. На екипа ни беше съобщено, че конфиденциален източник е казал на ФБР, че изпълнителният директор на „Буризма“ е разговарял с този конфиденциален източник, за да „получи съвет за най-добрия начин да продължи напред“ през 2015 г. и 2016 г. за придобиването на петролни права в САЩ и влизането в американска петролна компания.

Според формуляр FD-1023 конфиденциалният източник е заявил, че изпълнителният директор на „Буризма“ е обсъдил ролята на Хънтър Байдън в борда. Поверителният източник е поставил въпроса защо изпълнителният директор на „Буризма“ се нужда от неговите/нейните съвети за придобиване на достъп до американски петрол, при положение, че има Хънтър Байдън в борда си. Изпълнителният директор отговорил, като нарекъл Хънтър Байдън „глупак“.

Изпълнителният директор на „Буризма“ обяснил на поверителния източник, че „Буризма трябва да плати на Байдън“, защото украинският прокурор Виктор Шокин разследва „Буризма“ и разказал колко трудно би било да се влезе на американския пазар в разгара на това разследване.

Поверителният източник разказва подробно за този разговор, като предлага на изпълнителния директор на „Буризма“ „да плати на Байдънови по 50 000 долара“, на което изпълнителният директор на „Буризма“ отговаря, че „не са 50 000 долара, а 5 милиона долара“.

„5 милиона долара за единия Байдън, 5 милиона долара за другия Байдън“, казва изпълнителният директор на „Буризма“ на поверителния човешки източник, според нашия информатор, запознат с документа.

Запознатият информатор твърди, че според документа плащанията в размер на 5 милиона долара изглежда се отнасят до един вид „хонорар“, който „Буризма“ възнамерява да плати на Байдънови, за да се справят с редица въпроси, включително с разследването, водено от Шокин. Друг източник определи споразумението като схема „плати, за да играеш“.

Запознати източници заявиха пред Fox News Digital, че поверителният източник смята, въз основа на разговорите си с изпълнителния директор на „Буризма“, че плащането на 5 милиона долара на Джо Байдън и плащането на 5 милиона долара на Хънтър Байдън са се случили.

Поверителният източник казва, че изпълнителният директор на „Буризма“ му е казал, че е „платил“ на Байдънови по такъв начин, „чрез толкова много различни сметки“, че разследващите няма да могат да „разплетат това поне 10 години“.

След това в документа се споменава „Големият човек“, за когото се твърди, че е препратка към Джо Байдън.

Изпълнителният директор на „Буризма“ казва на поверителния източник, че „не е плащал директно на Големия човек“.

Източниците твърдят, че изпълнителният директор на „Буризма“ изглежда е на „много, много високо ниво“ в компанията. Един от запознатите изсточници предположи, че поверителният източник може да има предвид ръководителя на „Буризма“ Микола Злочевски, но заяви, че името на ръководителя е редактирано в документа.

Байдън призна, че когато е бил вицепрезидент, е оказал натиск върху Украйна да уволни прокурора Виктор Шокин. По онова време Шокин е разследвал „Буризма холдингс“, а Хънтър Байдън е имал високодоходна роля в борда на директорите му, като е получавал хиляди долари на месец. Тогавашният вицепрезидент заплашва да спре заема от 1 милиард долара от кризисната помощ от САЩ, ако Шокин не бъде уволнен.

Според източниците, запознати с формуляр FD-1023, поверителният източник е казал на изпълнителния директор на „Буризма“, че трябва да се „махне“ от Байдънови и че „не трябва да иска да се замесва с тях“.

Източник, запознат с документа, каза пред Fox News Digital, че поверителният източник подробно описва по-късен разговор с изпълнителния директор на „Буризма“, след президентските избори през 2016 година. Поверителният източник попитал изпълнителния директор на „Буризма“ дали е „разстроен“, че Доналд Тръмп е спечелил.

Изпълнителният директор отвърнал на поверителния източник, че е „оракул“, позовавайки се на съвета му да се „махне“ от Байдънови, поради опасения от потенциални разследвания на техните сделки.

Белият дом твърди, че президентът Байдън никога не е участвал в бизнес делата на сина си и никога не ги е обсъждал с него. Отбелязва също, че отстраняването на Шокин е било политика на администрацията по онова време.

В момента Хънтър Байдън е обект на федерално разследване за данъчните си дела. Разследването е започнало през 2018 г. и е било предизвикано от подозрителни чуждестранни транзакции.

Белият дом отказа да коментира, като посочи изявлението на Джо Байдън от четвъртък, в което той нарече обвиненията „купчина злословия“.

Източник: foxnews.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев