АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ: ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА УДЪЛЖАВАНЕ НА БЮДЖЕТА

Народно събрание
15.06.2023 / 11:54

До края на юли се очаква основните параметри да останат без промяна. Заложеното увеличение на пенсиите е средно с 12%.

Заложено е минималният размер на основната заплата за най-ниската държавна длъжност да е 780 лв.

Народните представители ожесточено спорeха в пленарната зала.

Ще има еднократна помощ и за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас по чл. 10 а от Закона за семейни помощи за деца за учебната 2023/2024 г., но тя, както и размерът й, ще бъдат разписани в Закона за държавния бюджет за 2023 г., а не както сега се предлагаше да е в удължителния закон. Така най-вероятно от есента децата от втори до четвърти клас ще получават по 300 лв. еднократна помощ.

Причината за дебата в пленарна зала се оказа предложението за еднократната помощ за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас по Закона за семейни помощи за деца за учебната 2023/2024 г. в размер на 300 лв.

Мартин Димитров от ПП-ДБ коментира, че "няма смисъл и добра икономическа логика да се дава помощ на всички граждани независимо от техните доходи", въпреки че в закона е казано, че доходът няма значение. "Има ли смисъл на всички деца да дадем по 300лв.? - Няма смисъл, колеги, защото хората с високи доходи, например народните представители, не трябва да получаваме такава помощ. Трябва да получават хората, които са бедни, нямат необходимите доходи, на които тези 300 лв. ще им помогнат в отглеждането на децата", каза той.

По думите му "не може да се прави социална политика за цял народ, защото това не работи и никога не е работило". Според него помощта трябва да е фокусирана, таргетирана към бедните хора в нужда. "Когато даваме 300 лв. на хора с високи доходи, това не изправя никакво неравенство. Тези 300 лв. трябва да отиват към семейство с ниски доходи", категоричен е Димитров.

Георги Гьоков от БСП репликира и каза, че в изказването си Димитров е прав, защото социалното подпомагане не може да се разпростре пред всички, защото "това няма да е социално подпомагане, а нещо друго".

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС заяви, че помощите трябва да бъдат насочени към децата, и да е сигурно, че децата получават всичко необходимо за учебния процес.

Цончо Ганев от "Възраждане" пък критикува Димитров, защото тяхната ПГ говори за критерии при положение, че "са раздавали пари и компенсации за литър гориво". "В момента имаме ситуация, в която обяснявате едни критерии, за да не получават богатите пари - 300 лв. за началото на годината. Имате ли представа, че ако взимате 1300-1400 лв. заплата, не се водите беден, а знаете ли колко струва един ученик, за да го изпратите на училище? Ще ви кажа между 400-500 лв. стартово, и вие обяснявате как хора, евентуално с такъв доход, са толкова богати, че не трябва да получават тези 300 лв.", критикува той и ги обвини в популизъм.

Андрей Гюров от ПП-ДБ коментира, че целта, която искат да постигнат, е на децата и родителите им с по-малки възможности да могат да си позволяват това, което могат да си позволят и деца и родители с по-висок доход. "Това може да стане само с целенасочена политика, която позволява така да се оптимизират разходите в бюджета, така че средствата да стигнат до хората, които най-много се нуждаят, до децата, които най-много се нуждаят от тези средства, за да могат и те да се чувства равнопоставени на другите деца в класовете и училищата", каза той.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ е един от вносителите на предложението да се дадат 300 лв. еднократна помощ на дете. Сабрутев каза, че тяхното предложение има за цел да регламентира конкретна стойност от 300 лв. за учебна година, но уточни, че удължаването на удължителния бюджет реално става дума за 150 лв. Той също се съгласи, че трябва да се въведат критерии за получаване на тези средства.

Друго предложение, което предстои да бъде гласувано на второ четене в зала е дали считано от 1 юли 2023 г. да се определят минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст в размер на 523,04 лв. и максимален размер на гарантираните вземания в размер на 1950 лв.

Още едно от важните предложения, които трябва да се гласуват е пенсионерите с трайно намалена работоспособност да получават към определената им пенсия добавка в размер 75 на сто от социалната пенсия за старост.

Освен това предстои депутатите да гласуват на първо четене и Законопроект за несъстоятелност на физическите лица, внесен от Министерски съвет.

В четвъртък депутатите ще гласуват и Доклад за дейността на Комисията на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за 2022 г.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев