АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА ПРАГА НА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ?

Васил Василев
15.06.2023 / 10:23

Слушам безумните разсъждения около новото правителство и не разбирам тези хора толкова ли са тъпи ? Не си ли дават сметка, че вече няма никакво значение какво е казал, подписал и обещал който и да е български политик. Каквото и да измислят, решат и договорят, то зависи от събитията в Украйна. САЩ ни въвличат в конфликта, а това предопределя всичко, което става тук. Правителството, на което се радваме, е спуснато от Козяк с цел да ни вкара във войната. Не случайно единственият безспорен министър, далеч преди обявяването на ротационното управление, бе Тагарев. Асен Василев бе под въпрос, Тагарев - не. На този човек дължим феноменалната глупост : Докато Русия не загуби войната, няма да има сигурност за нас. Т.е. ще се успокоим едва след като Русия загуби. Дотогава ще треперим. А ако не загуби ? Такава възможност за нашия стратег не съществува. Та при сглобяването на кабинета този човек беше сигурен, непоклатим, защото му се възлагат първостепенни за посолството задачи. Всичко останало, което върши това правителство в икономика, енергетика, транспорт, здравеопазване, култура- всичко ще бъде подчинено на военните схеми, поне докато не дойде развръзката.

Което е абсолютно безмислено. Колкото изпращането на български войски на Източния фронт можеше да промени хода на военните действия през Втората световна война, толкова и сега нашите оръжия и части, редовни или представени като доброволци, ще повлияят на битката. Ние не можем да изменим и с една стотна от градуса кипежа на събитията, можем само да влошим положението си. Каквито и ракети и оръдия да пратим, руснаците ще ги ликвидират преди да се се разгърнали. Те унищожават установките Патриот и танковете Леопард, та поддържаното ни с толкова мъка въоръжение ли ще ги стресне ? А ако наши части заминат на фронта, ще бъдат застреляни в гръб от украинците, докато се готвят да преминат на страната на руснаците.

Защо тогава САЩ ни вкарват в конфликта ? Има много обяснения. Едно от тях е да се въздейства на руснаците да намразят българите като неблагодарници и предатели, та когато България изпадне в критично положение, Москва да се направи глуха на апелите за помощ. Не знаем дали това е обяснението, но виждаме, че са решили, в ръцете сме им, вкарват ни и съдбата ни е предопределена. Ако в някакъв момент решат да се изтеглят от района, както от Афганистан, марионетките им ще виснат по колесниците на самолетите, отлитащи на запад, а ние ще останем голи сред вълци.

Можем ли тогава да се противопоставим на войната ? Сигурно можем, някои смятат, че това надали ще се случи, докато ковчези, покрити с българското знаме не започнат да се връщат от фронта, а тогава ще е късно. Според други, антивоенната мобилизация набира сили. На 18 юни в над 40 града ще се проведе 7-ят поход за мир и за референдум против войната. А онзиден, в събота, около Народното събрание имаше мощен митинг за сваляне на войнственото правителство. Демонстрантите изтъкват, че то било пълно с американски агенти и работило срещу интересите на България. Нека видим кадри от протеста на Възраждане, защото повечето телевизии го смотаха.

Ако се върнем на театъра на военните действия, вече и двете противостоящи страни знаят, че изходът от конфликта ще доведе до коренни промени в политическата карта на света. Битката е твърде ожесточена, за да завърши наравно. Затова от двете страни се хвърлят нови и нови сили и въоръжения. Вървим към реална Трета световна война, по някои оценки тя вече е в ход и дали ще избегнем термоядрения край, зависи от много фактори. Но дори и при конвенционален финал, т.е. ако войната свърши без употреба на ядрено оръжие, в света пак ще настъпят коренни изменения. Като след световна война. Ако НАТО победи, може да се стигне до разпадане на Руската федерация - стара и дълголетна мечта на Лондон и Вашингтон. Запада се лакомѝ за богатствата на Русия и иска да ги изсмуква в следващите 50-100 години. Как обаче тази въоръжена със свръхмощни ядрени ракети и поддържана от Китай страна може да бъде победена - това и Байдън трябва да го е страх да си представи. Ако пък Русия надделее, можем да очакваме доларът да слезе от пиедестала си, САЩ също, ЕС да се разпадне, вероятно и НАТО. На карта е поставено бъдещето на две велики сили - руската и американската империи. Едната се бие за оцеляването си, другата - да запази господството си.

Каква е най-добрата позиция за нас - очевидно да стоим колкото се може по-далеч от пряко въвличане в конфликта - нещо като Турция, като Унгария. Ще успеем ли - при всички случаи - не, ако управлява това правителство.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 12 юни 2023 г. по Евроком )

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев