АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕМИЛ ДЕЧЕВ: ВЪВ ВСС СЕ ВЗИМАТ РЕШЕНИЯ СЛЕД ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА, ЧЛЕНОВЕТЕ МУ СА ДИСКРЕДИТИРАНИ

Емил Дечев
15.06.2023 / 10:16

Една част от членовете на ВСС не взимат самостоятелно решенията си. Има някой друг, който не го виждаме и само можем да предполагаме кой е и кои са. Отдавна сме подозирали, че част от членовете взимат окончателно решение, след като получат съобщение, телефонен разговор. Изборът, който те правят, дали да назначат някого или да го освободят, е проекция на нечия чужда воля".

Това коментира в ефира на "България он Еър" зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, назначен от служебния правосъден министър Крум Зарков, но останал и в правителството на Денков.

Той изрази мнение и по решението на президента Радев да наложи вето и върне за ново обсъждане в Народното събрание приетите текстове от Закона за съдебната власт, които предвиждат отделянето на НСлС от прокуратурата.

"Споделям идеята на президента, че набързо беше приет този твърде радикален закон, изменящ Закона за съдебната власт с отношение към НПК. Някак това стана в последния момент. Такава радикална промяна да се прави в последния момент не е правилно. Ветото дава възможност по-задълбочено да се осмислят юридическите промени. Грешка допускат тези, които си мислят, че връщането на НСлС в старата му форма ще бъде магическо решение на проблемите в досъдебното производство", изтъкна Дечев.

"Може би има смисъл да се махне фигурата на главния прокурор, но да се остави главен прокурор към ВКС, който да има правомощия да задава методически указания на всички прокурори от по-нисшите инстанции. Отделно да се обособи главен прокурор към ВАС, който да е административен ръководител на ВАП. Тоталното премахване на фигурата на главния прокурор, без да бъде комбинирано с промени в йерархията в прокуратурата, може да доведе до феодализирането на 28 по-малки главни прокурори", смята зам.-министърът на правосъдието.

Дечев е на мнение, че от морална гледна точка голяма част от членовете на ВСС вече са дискредитирани, защото същите тези хора са избрали Иван Гешев за главен прокурор преди 3,5 г.

Гостът в студиото отбеляза, че при сегашните промени, на които президентът налага вето, отново обвинителният акт, който влиза в съда, се пише само от прокурор.

"Важното е дали тази промяна ще доведе до по-ефективно наказателно разследване. Аз се съмнявам", каза зам.-министър Дечев.

От думите му стана ясно, че Иван Гешев е говорил пред ЛИБЕ около 15 минути, а от въпросите, които са били задавани на Дечев от евродепутатите, той прави заключение, че главният прокурор е говорил на тема "Барселонагейт", но "едва ли е казал нещо ново и сензационно". При Дечев разговорът в Страсбург е продължил повече от 30 минути.

"Тогава съм заявявал, че това не е добър избор. Как онези 20 човека ни го наложиха недобре обосновано и сега ще избира още един нов главен прокурор, след като очевидно се провалиха. По-добре да изчакат избора на нов състав на ВСС, който трябва да приключи до 6 септември", подчерта зам.-министърът.

Според него казусът с думите на главния прокурор за "измитане на политическия боклук" не е с висока правна и фактическа сложност.

"Очевидно е какво е казал, няма нужда от доказване. Имаше лек спор дали е бил под афект. Всеки студент 3 курс по право знае, че афект има непосредствено след осъществяване на деяние. Тук афектът не може да се обясни с нещо, което е станало 15 дни по-рано. Опитът за атентат се случи на 1 май, не мога да приема, че има афект. Междувременно ходи в Америка и се срещаше с различни институции. Може би процедурата във ВСС, с която беше предсрочно освободен, изисква по-голяма аргументация в указа на президента", каза още Дечев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев