АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В ЕС НЯМА НИТО ЕДНО ЗАВЪРШЕНО РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С ШПИОНСКИЯ СОФТУЕР "ПЕГАС"

 Софи инт Велт
14.06.2023 / 14:12

Никъде в ЕС не е извършено пълно разследване за злоупотребите с шпионския софтуер "Пегас", съобщи днес докладчикът на Европейския парламент по този въпрос София инт Велд на пресконференция в Страсбург.

"Пегас" е програма, разработена от израелската компания за киберразузнаване NSO Group, за която стана известно, че е използвана за незаконно подслушване на политици, журналисти и представители на правосъдието.

Инт Велт призова да бъдат предприети законодателни мерки, но добави, че има огромна съпротива от държавите. "Европейската комисия не смее да се намеси, но ще има голям натиск от ЕП", заяви Инт Велд, цитирана от БТА. Тя отхвърли възможността правителствата да обясняват с интересите на националната сигурност несъгласието си за въвеждане на европейски правила.

"Подобни извинения са неприемливи и ако ги приемем, това би било краят на ЕС", заяви още евродепутатката. Инт Велд уточни, че нито един случай не е предаден на съд година след разкритията.

По нейните думи разговорите на евродепутатите с правителствата по тези въпроси са били учтиви, но несъдържателни. Много често правителствата предприемат подобни действия целенасочено - за печелене на избори и за корупция, обобщи Инт Велд.

Председателят на анкетната комисия на ЕП по този въпрос Йерун Ленарс посочи, че в някои държави от ЕС софтуерът е използван неприемливо и това застрашава върховенството на закона и демокрацията. Той отбеляза, че препоръките, които ЕП предстои да гласува, са били широко подкрепени в парламентарната комисия.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев