АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАКРОН ИСКА ДА ОТИДЕ НА СРЕЩАТА НА БРИКС В ЮАР, РУСИЯ ГО ПИТА ЗАЩО

Еманюел Макрон
14.06.2023 / 12:32

Френският президент Еманюел Макрон иска да присъства на срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), която ще се проведе в Република Южна Африка, пише Opinion, позовавайки се на източници.

Вестникът отбелязва, че френският президент се надява да присъства на срещата на върха, "като ще се стреми да се доближи до нововъзникващите сили“.

"Според нашата информация френският държавен глава е помолил южноафриканския си колега Сирил Рамафоса, домакин на следващата среща през есента, да му позволи да отиде“, се казва в статията.

Самото издание нарича тази идея "малко луда", тъй като Макрон ще бъде във форума на асоциация, "която иска да се конкурира с ръководеното от САЩ глобално управление". Opinion отбелязва, че Макрон може да бъде първият западен лидер, който ще присъства на среща на върха на "много затворения клуб БРИКС“.

Френските власти трябва да обяснят защо президентът Еманюел Макрон иска да дойде на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на радио Sputnik.

"Дали за пореден път искат да установят някакъв контакт, за да покажат активността на Париж, или това е някакъв троянски кон - това трябва да си кажат те. Мисля, че преди всичко Елисейският дворец или тези, които ще бъдат делегирани, трябва да се изкажат", каза тя.

Освен това Южна Африка може да се обърне към Китай, който беше домакин на срещата на върха на БРИКС миналата година, да организира домакинството на срещата и този път.

Захароват изтъкна, че това е организация, в която Франция по никакъв начин не членува и към която никога не е проявявала "каквато и да е любезност", да не говорим за добри намерения.

Южноафриканските власти търсят начини, които ще позволят на руския президент Владимир Путин лично да участва в срещата на върха на БРИКС. Едно от решенията предполага Путин да бъде представен от руското външно министерство на срещата, другото е участието на руския президент чрез видеовръзка.

БРИКС обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Аржентина, Иран, Индонезия, Турция, Саудитска Арабия и Египет също изразиха желание да се присъединят към икономическия блок. Южна Африка председателства БРИКС тази година, а 15-ата среща на върха на организацията ще се проведе в Йоханесбург през август.

Източници: "Фокус", РИА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев