АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ "ВЪЗРАЖДАНЕ" СРАВНИХА В ДЕКЛАРАЦИЯ ЕВРОАТЛАНТИЗМА И ФАШИЗМА

 Деян Николов Снимка: БГНЕС
14.06.2023 / 12:24

С декларации започна пленарното заседание от името на "БСП за България" и партия "Възраждане". Иван Ченчев от БСП настоя парламентът да приеме декларация, с която да се осъдят антибългарските прояви в Република Северна Македония. Поводът е поредното насилие над съпредседателя на Сдружението на българите в град Струга Бекир Кадриевски.

От БСП посочиха, че Северна Македония не спазва подписаният договор за добросъседство. Иван Ченчев подчерта:

"Още 2020-та година българската държава в лицето на Министерството на външните работи посочи ясно в документ, кои текстове от договора се нарушават - отклонения от формулите за историята и езика, застой в работата на Историческата комисия, език на омразата, пречки пред българския бизнес в Република Северна Македония, подкрепа за претенции за признаване на македонско малцинство в българската държава. Всичко това е на гърба на България и за да не сме само регистратори, да не влизаме в ролята на статистици на това, което се случва, и за да не допускаме повече нарушаване на правата на хора не само с българско гражданство, но и с българско самосъзнание в Република Северна Македония, предлагам нещо, което БСП като отговорна партия, която мисли държавнически, предложи преди около три седмици именно в декларация, която да бъде приета от цялото Народно събрание".

В декларация от групата на "Възраждане" евроатлантизмът бе сравнен с фашизма. Депутатът Деян Николов заяви, че има аналогии по методите на работа на представители на нацизма и българските политици:

"Нека всички изпълнени със злоба модерни фашисти в този парламент знаят, че ние няма да спрем да изричаме истината на висок глас. Демократите, модерните фашисти и Американското посолство е добре да знаят, че ние сме готови за следващия ви опит за забрана на "Възраждане". Знаем, че сте готови да вкарате държавата в гражданска война, знаем, че сте готови да изгорите територията, усещайки, че губите контрол, но ние сме тук, за да кажем, че няма да позволим България да стане втора Украйна и "Възраждане" ще вземе властта по мирен път".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев