АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЪРВАН СИМЕОНОВ: БОРИСОВ СКЛЮЧИ СДЕЛКА "ВЛАСТ СРЕЩУ НЕПРИКОСНОВЕНОСТ", НЕЙНА ЖЕРТВА Е ГЕШЕВ

Първан Симеонов
13.06.2023 / 08:55

"Големият проблем е да не се увлечем. Аз не съм убеден, че има много ясна идея каква да е тази конституционна реформа. Няма и много нужда да отваряме тази тема. Отворим ли я, може да сътворим по-големи проблеми". Това коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

"В последните три години изпитвахме остри проблеми в това дори да съставим функционална управленска гарнитура, какво ни кара да мислим, че можем осмислено, дългосрочно и мъдро да променим конституционните устои на страната си? Това за мен е отваряне на рани, които бяха затворени назад във времето, при това по конюнктурни съображения, главно свързани с една или друга личност. И ме е страх, че отворим ли Конституцията, мнозина ще опитват да пипат вътре с още по-конюнктурни интереси, различни от съдебна реформа, дано греша. Проблемът е какво ще последва и дали няма да направим от нищо - нещо", коментира Симеонов.

Според него изводът на всичко, което ни се случва, е, че патосът на 2020 г. е бил фалшив и вреден: "Протестите през 2020 г. имаха две мишени - Борисов и Гешев. Хората, които бяха основна движеща сила на тези протести, синя София, в общи линии прие, че единият от тях е добър, другият - лош. Това е шансът и на Борисов да се измъкне от тази ситуация. Той сключи сделка от типа "власт срещу неприкосновеност" - "Не искам власт, давам ви я, макар че я спечелих на изборите и имах шанс да я упражнявам, за сметка на изпиране, защото само вие сте тези, които можете да ме изперете. Жертвата от това е Иван Гешев".

Според него това е урок и за прозападните либерали - че бързи решения няма.

"Гешев е решен да направи каквото може. Донякъде изненада онези, които се предполагаше, че стоят зад него, а в един момент го пуснаха зад борда. (..) В България легитиматорите, които казват дали си добър или лош, са прозападните либерали. Гешев е човекът, който може да извади доста обстоятелства. Битката за интерпретации ще мине пак през това - това е първа стъпка на съдебната реформа, Борисов не е идеален, но Радев е от Кремъл - всички тези неща, които много лесно обясняват света и ние сме ги гледали. Ако Радев не подпише указа, разбира се ще се гледа прогнозата за времето - кога ще е най-удобно за типичния софийски жанр на летния протест".

Гешев би имал политическо бъдеще, ако продължи, смята Първан Симеонов. По думите му, това е един от шансовете му да продължи да говори. Според него Гешев е напипал един много точен политически сегмент.

Нишата, която има Румен Радев занапред, е нишата, която ще се оголи между това крайно евроатлантическо правителство, което се очертава, и от другата страна - крайно русофилска радикална опозиция в лицето на "Възраждане", коментира социологът. И добави:

"Спирачката пред Костадинов е да се появи в средата един умерен, който да изземе част от неговия дневен ред, само че по нормален начин, без да иска България да излиза от НАТО и ЕС".

Източник: БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев