АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ: ГРАЖДАНИТЕ ДА БЪДЕМ ТРЕТИРАНИ КАТО КЛИЕНТИ НА „ВИК“, А НЕ КАТО НА ДЛЪЖНИЦИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ МОЛЯТ ЗА КАЧЕСТВЕНА УСЛУГА

Стефан Радев
12.06.2023 / 17:13

При проблеми с водоснабдяването „ВиК-Сливен“ да поема ангажименти към хората и да ги спазва, включително с осигуряването на водоноски при липсата на вода. Това заяви кметът Стефан Радев пред журналисти, помолен за коментира ситуацията с продължителното спиране на водата преди няколко дни.

„Става дума за достойнството на хората. Като граждани разбираме, че има трудности, че се реализира голям проект, но това, което очаквам, е всички граждани да бъдем третирани като клиенти на „ВиК“, а не като на длъжници, които трябва да се молят, за да получат качествена услуга. Дори когато има проблеми, да се поемат ангажименти, да се казва кога ще бъдат отстранени, респективно - да се спазват, да се предприемат действия за улесняване на гражданите, които са затруднени заради липса на вода, в това число и водоноски. Нормално е в тези горещи дни да е притеснително за всички хора, за семействата с малки деца и възрастните хора, които търпят неудобства. Трябва да се работи по-интензивно, да има много по-добра комуникация от страна на дружеството“, категоричен е Стефан Радев.

Той очаква адекватна реакция за оптимизиране на дейностите по изпълнение на водния цикъл чрез включване на повече групи за работа, включително и в нощните часове, където е възможно. Кметът призовава още за намаляване до минимум на спиранията на водата, гражданите да бъдат предупреждавани рано, да се асфалтират улиците, по които водопроводите вече са положени.

Участието на Община Сливен във „ВиК“ е едва 5,76 процента, 90 процента е участието на държавата, а остатъкът – на другите три общини – Нова Загора, Твърдица и Котел, каза днес кметът Стефан Радев в отговор на журналистически въпрос. Това означава, че заради минималното си участие общините не могат да влияят на политиката на дружеството. Кметът подчерта, че тепърва предстоят обсъждания между четирите общини как ще продължат работата си с дружеството. За качеството на ВиК - услугите контролът се извършва от Комисията по енергийно и водно регулиране.

Стефан Радев припомни, че единственият инструмент, който може да прилага Общината за налагане на санкции, е наредбата, която предвижда възстановяването на разкопаните участъци да се извърши от строителите в 6-месечен срок.

„Наредбата не е предвидена за такива големи обекти, но така или иначе актовете, които налагаме, бяха потвърдени от съда, независимо че изпълнителите имат дълъг срок по разрешението за строеж“, каза още кметът. Той припомни, че преди две години МРРБ отпусна средства на „ВиК-Сливен“ чрез ВиК-холдинга и погаси всички стари задължения на дружеството.

„Нямам информация за задълженията към момента, но смятам, че са натрупани нови и това е риск за нормалното изпълнение на дейността“, заяви кметът

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев