АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПОР В ПЛЕНАРНА ЗАЛА ЗА ИЗБОРА НА ПЕЕВСКИ ЗА ЧЛЕН НА КОМИСИЯТА ПО КОНСТИТУЦИОННИ ВЪПРОСИ

Народно събрание
08.06.2023 / 11:34

Отново спор в пленарна зала предизвика направеният вчера избор на депутата от ДПС Делян Пеевски за член на комисията по конституционни въпроси в парламента.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов предложи да бъде дадено "време за размисъл" за "реконструирането" на комисията:

"И не, тук не става дума някой да бъде посочен с пръст…Аз не съм в тази комисия, естествено е, че на мен ми се иска да си сложа името върху нея. Даже, може би имам някакви причини за това, но ме е страх, че ще си сложа името върху нейния провал".

Депутатът от ДПС Делян Пеевски реагира на критиките на Христо Иванов, който оспори участието му в комисията за конституционните въпроси така:

"Господин Иванов трябва да разбере следното нещо: наше право е да решаваме кой участва в Комисията, и ако искат да правят конституционна реформа, така ще бъде. Те не могат да бъдат морални съдници, на който и да било, най-малкото господин Христо Иванов може да бъде съдник на мен или на някой и той го знае много добре".

От ДПС отхвърлиха възможността за оттегляне на Пеевски, както и напомниха, че той е автор на конституционния проект, внесен от Движението. Депутатът Йордан Цонев заяви:

"Реформата ще бъде направена такава, каквато е нужна на българската съдебна система, на българското общество, на нашите партньори. Ще бъде направена тук от този парламент, с участието на ДПС и на г-н Пеевски. И това не е инат и не е изпиране, както искате да го представите вие, защото няма какво да перем".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов подчерта, че те са "за" съдебна реформа и дори припомни една от идеите им - министърът на правосъдието да бъде главен прокурор. Затова той призова:

"Големият въпрос, който чака отговор, е "С кого ще предпочете да прави конституционна реформа ПП-ДБ?" – с ДПС или с "Възраждане", защото трети вариант няма".

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов също се обърна към Христо Иванов:

"Ако е толкова смел и принципен, нямаше да се крие от тази комисия, а щеше да поеме отговорност и да влезе в нея на мястото на там, който са си избрали. Мравоядът, ако иска да си свърши работата, сам си навира хобота в мравуняка. Не разбирам какво срамно има в това г-н Пеевски да ви е в комисията. При положение, че му ходихте на крака да го молите. Какво е срамното?! Нали затова искахте конституционна реформа. И ще я правите с тях".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че битката за конституционни промени всъщност е битка за контрол:

"Искате през Конституцията да промените Висшия съдебен съвет. Да има нов избор, за да имате контрол върху този процес и да участвате в избора на новия главен прокурор".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев