АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВЕН СПОР ЗАРАДИ ЛГБТК В МЕЖДУНАРОДНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТРУДА

Международна организация на труда
07.06.2023 / 14:03

В бюджетната комисия на Международната организация на труда (МОТ) възникна противопоставяне между група предимно западни държави и страни от Африка и Близкия Изток заради спорен параграф от новия проектобюджет, в който се споменава дискриминация на база сексуална ориентация и полова идентичност, предаде Ройтерс, като се позова на шестима дипломати, запознати със случая.

Безизходицата по отношение на формулировките в текста на проектобюджета, по които се води спора на тазгодишната среща на МОТ в Женева, може да доведе до забавянето или дори да попречи на одобряването на бюджета на организацията за 2024-2025 г. в размер на 885 милиона долара, твърдят източниците, сред които са четирима западни дипломати, африкански дипломат и представител на гражданското общество.

В спорния параграф на бюджетния план, съдържащ общо 112 страници се изброяват различни уязвими групи, като в него се казва, че МОТ се ангажира да подкрепя тези, които са "засегнати от дискриминация и (социално) изключване, включително въз основа на раса, сексуална ориентация и полова идентичност, и да прилага мерки, които допринасят за насърчаването на равните възможности и отношение".

Проектопредложението за отмяна на въпросните формулировки, видяно от агенция Ройтерс и подкрепено от около 50 африкански и арабски държави, има за цел да отхвърли текстовете относно сексуалността и пола, като отбелязва, че в нея се използва "език, който не е общоприет". Пакистан, говорейки от името на Организация за ислямско сътрудничество, изрази безпокойство, че подобно назоваване би имало "подвеждащо нормативно значение" и би довело до правни конфликти.

МОТ е една от най-старите агенции на ООН и обединява правителства, работодатели и работници за определянето на трудови стандарти, отбелязва Ройтерс.

Ситуацията поставя пред сериозна дилема и генералния директор на МОТ Гилбърт Хунгбо от Того, първият африкански ръководител на организацията, който встъпи в длъжност през октомври 2022 г.

Тазгодишната конференция на МОТ ще продължи до 16 юни, като неин председател е министърът на труда на Катар Али бин Самих ал Мари, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев