АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ НА ХРИСТО БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

Всенародно поклонение Околчица Снимка: Ива Антонова, архив
02.06.2023 / 08:33

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В 12 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната трябва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Във Врачанския Балкан, където преди 147 години е убит гениалният поет и революционер, ще се проведе традиционното всенародно поклонение край величествения паметник на връх Околчица.

В поклонението ще участва и министър-председателят Гълъб Донев. Той ще приеме почетния караул в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на връх Околчица.

Всенародното поклонение ще започне с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Ще прозвучат слова и Ботеви стихове. В церемонията ще участват и част от 1500-те походници, които през последните пет дни преминаха по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица.

Традиционно историческият връх събира хиляди родолюбиви българи.

"Винаги съм ходил на Околчица с едно чувство на гордост и на преклонение пред подвига не само на Ботев, а и на всички тези млади момчета, които са тръгнали към този връх. Дано в 12 часа на 2 юни, когато засвирят сирените, всички да спрем и да помислим за малко."

Преди сирените с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност в подножието на величествения паметник на Околчица.

В Калофер, родният град на Христо Ботев, ще се състои митинг поклонение. Преди церемонията от Националния музей "Христо Ботев" с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Точно в 12 часа пред мемориалния комплекс "Христо Ботев" с минутата мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев