АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ОТЛОЖИ ГЛАСУВАНЕТО ЗА ПРЕДСРОЧНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МАНДАТА НА ГЕШЕВ

ВСС
01.06.2023 / 16:58

ВСС не гласува днес дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор, научи NOVA. Причината - адвокатът на Иван Гешев внесъл молба с искане заседанието да бъде отложено, тъй като обвинител номер едно е на международна конференция извън София, а и защитникът бил болен. Кадровиците отказаха да отложат заседанието.

Вчера следобед Иван Гешев е внесъл и становище по второто искане за оставката му. В него се твърди, че този ВСС не може да вземе решение, защото е с изтекъл мандат. И поиска спиране на производството, докато Конституционният съд не се произнесе.

Кадровиците отказаха с мотив, че върховните магистрати не са приели да разгледат казуса по същество.

Министърът на правосъдието Крум Зарков заяви, че в понеделник ще насрочи заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, за да се решава по допустимостта по второто искане за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев.

Пред журналисти Зарков каза, че следващия четвъртък е възможно ВСС да обедини двете предложения за прекратяване на мандата на Гешев.

По повод подпечатания от него указ за промените в НПК, Зарков заяви, че всичко върви по абсолютно нормалната процедура.

"Законопроектът беше приет с голямо мнозинство. Най-важните текстове от него бяха приети, а още утре се очаква промените да бъдат обнародвани. При това положение влизат в сила от вторник", допълни той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев